Menu
Четвъртък, 10 Август 2017 17:48

10 пожара и 37 пъти оказване на техническа помощ през юли в Смолянско

Написана от
10 пожара и 37 пъти оказване на техническа помощ през юли в Смолянско снимка: Смолян днес!
През месец юли 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 51 произшествия, от които 10 пожара, 37 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 4 броя аварийно-спасителни дейности. Посетени са два лъжливи сигнала.
От възникналите пожари 6 броя са с материални щети. При пожарите са унищожени: 150 кв. м. РЗП масивни складови и спомагателни постройки, 170 бали сено, повредени два леки автомобила и един фургон.

Пожарите без щети основно са възниквали при почистване на земеделски имоти чрез изгаряне на отпадъците (сухи треви) и контейнери за смет.
Произшествията,  възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са: Смолян - 24 броя, Девин - 5 бр., Пампорово - 3 бр., Златоград - 5 бр., Чепеларе - 8 бр., Рудозем - 1 бр., Доспат - 2 бр., Баните - 3 бр.
 
Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян напомня на гражданите, че със заповед на Областния управител периода от 25.03.2017 г. до 30.11.2017 г. е обявен за пожароопасен в горските територии.

Във връзка с трайното повишаване на температурите и очакваното засушаване през първата половина на месец август значително се увеличават предпоставките за възникване на пожари в селското стопанство и горските територии.
При възникване на пожар в горски и полски масиви опасност представлява унищожаването на дървесината, влиянието върху околната среда и евентуалното преминаване на пожара в населени места.
 
Основни правила за пожарна безопасност, които  трябва да се спазват:
• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112;
• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд;
• Забранено е  хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения;
• Забранено е  изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност;
• Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!