Menu
RSS
ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ– МАДАН,
НЧ „ИВАН ВАЗОВ – 1999”
И

ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „АНТОН СТРАШИМИРОВ”

ОРГАНИЗИРАТ

ПО ПОВОД ЕВРОПЕЙСКИ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО 2016 г.

МУЗИКАЛНА ПРОГРАМА,
ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТЕМА „ЧИТАЛИЩАТА– ТРИБУНА НА НЕФОРМАЛНО ОБУЧЕНИЕ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО”,
ДОКУМЕНТАЛНА ИЗЛОЖБА „МАДАН В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА И ИЗКУСТВО ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА СЪВРЕМЕННИЦИ”

НА 26.09.2016 г. ОТ 15.30 ЧАСА В ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „АНТОН СТРАШИМИРОВ”
 
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
 
Публикувана в Общество
За четвърта поредна година кметът на община Мадан Фахри Молайсенов с лични средства награди първенците от Випуск’ 2016 на средните училища в града.
Тази година най-добри и най-ученолюбиви са две млади дами, които продължават да вървят по пътя на знанието и науката.
С най-висок успех от СУ„ Отец Паисий” е Везика Котелска, която вече е студентка в един от най-престижните университети в Саутхамптън – Южна Англия. В кралството тя ще изучава компютърни системи и технологии.
Елмира Асанова е първенецът за тази година в ПГ „ Васил Димитров” –. Тя е избрала да продължи своето образование в Пловдив специалност „Право“.
Кметът посрещна отличниците в кабинета си, като лично им връчи заслужените парични награди, с които ще могат да си помогнат в старта на университетското обучение. Той пожела на момичетата попътен вятър, много успех в предстоящите начинания и един ден да се завърнат в родния край, където да приложат наученото.
 
Публикувана в Общество
На 15.09.2016 г. около12.35 ч. на път с. Средногорци – гр. Мадан, до с. Ловци, лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от 19-годишна от с. Рибница, общ. Рудозем, предприема маневра изпреварване, преминавайки в лявата пътна лента и виждайки насрещно движещия се автомобил „Сеат Кордоба", управляван от 36-годишна жена от с. Средногорци, се опитва да премине между изпреварвания специален автомобил „Исузу“, управляван от 50-годишен мъж от с. Петров дол, общ. Мадан и насрещно движещото МПС, но не успява и се блъска и в двата автомобила странично. Леко ранена е 36-годишната жена, водачка на автомобил „Сеат Кордоба", която е с охлузна рана на лява ръка. Оказана й е медицинска помощ в ФСМП-Мадан и е освободена за домашно лечение. Произшествието е посетено от екип на „Пътна полиция“ и е взето отношение по Закона за движение по пътищата.
 
Публикувана в Крими
На 07.09.2016 г. около 04.30 ч. в с. Цирка, пожар изпепели стара къща, собственост на 58-годишен мъж, който останал без дом. Пламъците унищожиха част от нова къща, която е долепена до нея, собственост на брат му. При пожара старата къща е напълно унищожена, а на новата е изгоряла покривната конструкция, единия етаж, мебели, бяла и черна техника и др.
Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов лично се зае да помогне на пострадалото семейство, като вече им подсигури дървен материал и керемеди за направата на изцяло нов покрив на новата къща. По негова инициатива, местният парламент отпусна и парична помощ в размер на 1000 лв
„Трагедията за това семейство е огромна, но за щастие няма жертви. Те трябва тотално да започнат отначало и първата ни задача е да помогнем на хората, за да се възстанови покрива на новата къща, за да могат да посрещнат спокойно есента и зимата”, каза Молайсенов.
Съпричастни към пострадалите са и хора не само от селото, а от цялата община, които се включиха да помагат с каквото могат .
 
Публикувана в Общество
Удари първият училищен звънец за 1058 ученици в община Мадан. В седемте училища днешният ден бе истински празник. Окъпани от слънце, изпъстрени с букети цветя, школските дворове се изпълниха с ученици, учители и родители. Под звуците на химна на Република България бяха издигнати националният флаг и училищните знамена. Във всички училища и детски градини представители на общината участваха в тържествата за първия учебен ден и връчиха поздравителен адрес от кмета Фахри Молайсенов. Всичките 99 първокласници получиха първата си книжка в училище с лично пожелание от градоначалника.
В СУ“Отец Паисий“ в Мадан заместник-кметът на общината Явор Орлов произнесе поздравителното слово като пожела на всички учители и ученици една успешна и ползотворна учебна година, наситена с много нови знания и положителни емоции!
След поздравлението той връчи награди. осигурени от общината, на седем деца, които през лятната ваканция намират и връщат на собственика изгубена чанта с документи, телефони и голяма сума пари. За благородната постъпка и дадения положителен пример, децата бяха наградени с парична награда - по 50 лева .
 
Публикувана в Общество
Самодейци от НЧ”Иван Вазов – 1999”- Мадан за пореден път доказаха своите умения и талант, за което получиха заслужени награди. И тази година те бяха отличени в Националния фестивал на двугласа и народното пеене с международно участие Неделино 2016 г. Среброто завоюваха: Групата за автентичен фолклор, солистката й Ива Ботева и чаровният гайдар Никола Андонов.Те бяха класирани във втора възрастова група за изпълнение на изворни народни песни.
На трето място, с бронзов медал, бяха отличени малките славейчета на миньорския град – детската фолклорна група. Под ръководството на музикалния педагог Бистра Панджилова, самодейците покоряват публика и жури и оставят трайни следи в популяризиране на родопския фолклор.
 
Публикувана в Култура
На 07.09.2016 г. около 04.30 ч. в с. Цирка, общ. Мадан е възникнал пожар в стара къща, собственост на 58-годишен мъж, който останал без дом. Предполагаема причина за пожара е: небрежност при боравене с открит огън от страна на собственика на дома, който е получил обгазяване. Оказана му е медицинска помощ и е транспортиран за лечение в МБАЛ – Смолян, без опасност за живота. Други пострадали няма. При първоначални данни мъжът бил в нетрезво състояние. При пожара е изгоряла старата къща, както и част от нова къща, която била долепена до нея, собственост на брат му. При пожара е унищожена покривна конструкция – 100 кв.м., мебели – 12 броя, бяла и черна техника – 10 броя, домашно имущество. В резултат на бързата намеса на огнеборци са спасени трима човека от горящата нова къща, други две сгради в близост, както и останалото домашно имущество от два екипа на РС ПБЗН – Мадан.
 
Публикувана в Крими
Самодейците при НЧ „Братан Шукеров-1953“ с. Върбина взеха участие в Международен фестивал „БРОЕНИЦА“, който се проведе в един от най-добре запазените пиратски градове на Далматинското крайбрежие и родно място на Долсинея Далтобосо – гр. Улцин.
Улцин е разположен на южния бряг на Черна Гора, на самата граница с Албания. Улцинската ривиера е била сравнявана с Ница и Сочи по гледката на милионери, позиращи от своите супер-яхти. Градът разполага с най-дългата пясъчна плажна ивица на Черна Гора. Впечатляващи са архитектурата в източен стил, както и Улцинският замък, който предлага красив изглед към брега.
 
varbina

По време на фестивала Групата за автентичен фолклор “Върбински извори“ и Групата за народни танци “Родопска китка“ представиха общината ни, като дефилираха, пременени в красивите си носии и изпълниха няколко кръшни хора . Със своите изпълнения, както винаги успяха да смаят публиката и да получат бурни аплодисменти.
Целта на мероприятието бе да предостави възможност на деца, юноши и възрастни да демонстрират своите таланти пред широка публика. Да развият и популяризират музикалното и танцовото изкуство, както и дава възможност за сътрудничество между ръководителите на съставите и обмяна на добри практики.
 
Публикувана в Култура
На 04.09.2016 г. в РУ-Смолян е образувано бързо производство срещу А. К. /40-годишен/  от с. Стърница, обл. Пазарджик за това, че на 04.09.2016 г. около 19.50 ч. в гр. Смолян на бул. "България", в казино А. К. е повредил монитор на игрален апарат, като го е счупил след удар с ръка. Щетите са в процес на изясняване. А. К. е задържан за срок до 24 часа в РУ-Смолян.

На 03.09.2016 г. в РУ-Мадан пък е получена жалба от 35-годишен мъж от гр. Мадан, за това, че за времето от 16.00 ч. на 02.09.2016 г. до 11.00 ч. на 03.09.2016 г. е счупено предно панорамно стъкло на личния му лек автомобил "Пежо", паркиран в гр. Мадан на ул. "Обединение", на паркинга пред жилищен блок.  По случая работят служители на РУ-Мадан.
 
Публикувана в Крими
Високо отличие – „Световни шампиони по фолклор“, три златни медала и дипломи за съхраняване на автентичното пеене завоюваха прекрасните гласове при читалище „Иван Вазов-1958" в село Буково от участието си в шестия световен шампионат "World Folk 2016".
Първата награда журито присъди за цялостно творчество на Групата за автентичен фолклор при читалището, след изпълнение на песните “Проводима ма, майчинко“ и „Събрали са се, събрали“. Извоюваните златен медал и титлата „Световен шампион” са признание и висока оценка за труда, който полагат самодейците.
Вторият златен медал бе за индивидуалното изпълнение на солистката на групата Валя Дъбова, която смая публиката и журито с изпълнение на песните“ Планино, стара планино“ и „Севдице моя, каматна“.
Третото златно отличие, грабнаха виртуозите на родопската гайда Славчо Кичуков и Красимир Василев с дуетното си изпълнение на гайдарска сюита.
Форумът"World folk 2016", се провежда под егидата на Националната комисия на България за ЮНЕСКО. На нея традиционно на различни сцени в Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Обзор и Бургас се изявяват колективи от над 20 държави в света. Критериите, по които групите са оценявани, са качество, степен на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия, които самодейците от Буково покриха на 100%.
 
Публикувана в Култура
Страница 1 от 86

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!