Menu
RSS
На 22.08.2016 г. около 19.00 ч. в РУ-Мадан е получено съобщение, че около 18.00 ч. по време на изпълнение на трудовите си задължения е пострадал 32-годишен мъж от гр. Рудозем, като миньор на рудник "Бориева", участък "Петровица" в гр. Мадан. По първоначални данни е получил тежки травми на двете си очи и множество наранявания по тялото. Оказана му е спешна медицинска помощ и е транспортиран за лечение в УМБАЛ "Св. Георги" - гр. Пловдив. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на РУ-Мадан и дирекция инспекция по труда - гр. Смолян. Причините са в процес на изясняване. По случая е образувано досъдебно производство, съобщиха от полицията.
 
 
 
Публикувана в Крими
В Мадан старателно и усилено напредва работата по санирането на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.
Вече започнаха ремонтните дейности на три жилищни блока- “П.Хилендарски“ №9, „Република“ №8 и „Обединение“№ 64.
За сградите, които вече се санират е направен енергиен одит и е изготвен технически паспорт. Набелязаните мерки бяха предварително обсъдени със сдружението на собствениците и съобразени с желанието на живущите.
Строителната площадка е открита, а блоковете, които се санират, са опаковани с предпазно скеле.
Предстои полагане на хидроизолация на целия покрив, полагане на топлоизолация и мазилка на външните стени на сградата и покрива, подмяна на дограма, топлинно изолиране на сутерена на блока. На подмяна подлежат още и слаботоковите инсталации в общите части, вертикалните и хоризонтални щрангове за питейна вода.
Днес кметът Молайсенов лично инспектира работата по жилищните сгради. На „Обединение“ №64 ,техниците на фирмата – доставчик на телевизионни и интернет услуги, офанзивно работеха, заедно с останалите работници. Над 20 техници на фирмата бяха на скелето и прецизно монтираха новите кабели, преди полагане на изолацията.
Молайсенов подчерта, че съвсем скоро започва работата и по другите два блока – „Република“ №26 и „П.Хилендарски“
№2, като допълни, че инвестираните средства не само ще подобрят визията на сградите, но и значително ще спестят средства на домакинствата.
Националната програма за енергийна ефективност е приета с решение на Министерския съвет от 27 януари 2015 г. Тя предвижда предоставянето на финансова помощ на собствениците на частни жилищни сгради с не по-малко от 36 апартамента, построени преди април 1999 г. по индустриален способ. Програмата ще спомогне за намаляване на разходите за електроенергия на домакинствата, както и за удължаване на жизнения цикъл на сградите.
 
Публикувана в Общество
П Р О Г Р А М А
Празник на града и Ден на миньора
25, 26 и 27 август 2016 г.
 
 
25 август /четвъртък/
10.00ч. Поднасяне на цветя пред паметника на Ангел Янакиев и паметната плоча „В памет на загиналите при трудови злополуки”
11.00ч. Поднасяне на цветя пред паметника на Клавдия Митрофановна Дроздева
11.30ч. Изложба на картини под надслов „Мадан – минало и настояще”-
Място: Градска библиотека
17.00ч. Детско шоу
Място: Градски площад
18.30ч. Финал и награждаване на победителите от футболния турнир 2016 г. Награждаване на изявени спортисти от община Мадан.
Място: Спортен комплекс-Мадан
 
26 август /петък/
18.30ч. Фолклорен концерт
19.30ч. Официално откриване на Празника и награждаване на победителите в Конкурса „Мадан – кътче от рая”.
Празнична заря
20.30ч. Концерт на Тинчо Севдалинов и оркестър „Пим”
22.00ч. Концерт на Преслава
23.00ч. Концерт на Соня Немска
Място: Градски площад
 
27 август /събота/
17.00ч. Концерт на самодейци от община Мадан
Място: Градски площад
18.30ч. „Кристали под земята – хоро в душата” с участието на самодейни танцови състави
Място: Градски площад
19.30ч . На хорото с оркестър „Пампорово” и Митко Дамянов/Пандьо/
21.00ч. Концерт на Михаела Филева
22.00ч. Концерт на Яница
Място: Градски площад
 
ЗАПОВЯДАЙТЕ!
 
Публикувана в Общество
Политиката на администрацията отново е насочена към инвестиции в здравето на жителите от общината и повишаване качеството на здравните и образователни услуги в региона.
От днес започна изпълнението на строителните дейности в изпълнение на проектите „Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ "Проф. Д-р К. Чилов" и „Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в ОДЗ "Елица" - гр. Мадан и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Върбина, община Мадан” , финансирани по Норвежката програма.
В лечебното заведение са предвидени дейности по подмяна на осветлението; подмяна на водогрейни котли; цялостна подмяна на вътрешноотоплителната инсталация, както и подмяна на циркулационните помпи. Финансирането е на стойност 745 000 лева по грантова схема „Повишаване на енергийната ефективност и използване на възобновяема енергия в общински и държавни сгради с локални отоплителни системи”.
По втория проект, основно строителните дейности са свързани с осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в три образователни сгради на територията на общината:
- ОДЗ "Елица" - гр. Мадан – двете сгради (Блок "А" и Блок "Б");
- СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Върбина.
В ОДЗ „Елица“ ще бъде подменени старите нафтови котли с два нови за всяка сграда, работещи с биогориво-пелети, ще се реновира вътрешната отоплителна инсталация, както и инсталиране на соларни системи за битово гореща вода в сградите (за всяка сграда по 3 бр. слънчеви панели). Стойността на одобрения бюджет от Програмния оператор е 434 000 лева.
През идната седмица ще бъде даден стартът и на строителните работи и в СОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Върбина. В учебното заведение също ще бъде инсталирана соларна система за БГВ, стария нафтов котел, ще бъде заменен с нов на биомаса, както и подмяна на циркулационната помпа.
В следствие на реализираните по проекта интервенции ще се намалят действително необходимите разходи за отопление на сградите.
По думите на кмета на община Мадан, проектите надграждат мерките за енергийна ефективност, реализирани досега в здравната и образователната инфраструктура и по този начин повишава средно с около от 20% до 40 % енергийните спестявания.
Той допълни, че ще продължават да се търсят различни източници на финансиране, било то национални, европейски или други програми, за да бъде осигурен финансов ресурс с цел положителните промени в общината и повишаване жизнения стандарт на хората.
Програма BG 04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия", наричана още Норвежка програма, се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство въз основа на подписан Меморандум за разбирателство между Република България, от една страна, и Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия, от друга.
 
Публикувана в Общество
Талантливият гайдар от Мадан не отстъпва първото място. Във всички музикални надпревари досега той е едно рамо напред от връстниците си. Младежът се представи блестящо и на 14-то гайдарско надсвирване в с. Гела, което се проведе на 6 август. Журито, с председател проф. Милчо Василев, го отличи на първо място във възрастова група от 12 до 18 години. А многолюдната публика на Илинденските поляни го аплодира за майсторското му изпъление. `17-годишният Никола е възпитаник на НЧ”Иван Вазов – 1999” в Мадан. Под ръководството на гайдаря Тодор Кайков, той успешно развива своя талант. Младежът влага не само умения, а и сърце и амбиции. Изявите му показват, че сцената „го обича”, защото той пък се прекланя пред изкуството и най-вече пред фолклора. Радващо е, че Никола  е повярвал в себе си, а хората оценяват таланта му. Нека  Мадан  се гордее с младия гайдар!
 
Публикувана в Култура
На 31.07.2016 г. около 15.45 ч. чрез ЕЕНСП-112 в РУ-Мадан е получено съобщение, че в гр.Мадан на ул."Рудничар" №1, по време на разрушаване на стара сграда и събиране на строителни материали /тухли/, се срутват част от таваните от втория и трети етаж на сградата. При срутването е затрупан 55-годишен мъж от с.Боровина, общ.Мадан, който е работил на мястото. На пострадалия е оказана помощ от ФСМП-Мадан, РС ПБЗН-Мадан и спасителна служба при "Горубсо"- Мадан. Мъжът е настанен за наблюдение и лечение в МБАЛ-Смолян със спукана подбедрица, без опасност за живота. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група при РУ-Мадан. Извършен е оглед и по случая е образувано досъдебно производство.
 
Публикувана в Крими
Талантлив юноша от Мадан сам направи гайда, научи "Родопи ВЕСТ". Това е 17-годишният Никола Андонов, а народният инструмент е неговото първо творение от този род.
За да го изработи обаче, сръчният младеж много е мислил, после цяла седмица е майсторил гайдата, като е „откраднал” опита на известния гайдар от Смолян Костадин Илчев, а след това е черпил знания и от интернет. Сега Никола признава, че сам е подбрал дървения материал от дрян и слива, за гайдуницата и ручилото е използвал рог от крава, а мехът на гайдата е направил от козя кожа. По думите му, лесно е набавил материалите, но самата изработка  е много трудоемка.
- Всичко е ръчен труд -  споделя той. – Трябва не само да имаш познания, а и да вложиш умение, търпение и прецизност.
   Първата си гайда младежът ще остави за себе си. А втората, която предстои да измайстори, ще е за едно момиченце-гайдарка и солистка на Групата за автентичен фолклор към маданското читалище. Ще й я подари за рождения ден…
Впрочем, самият Никола вече  се утвърждава и като музикант, той е част от гайдарския състав „Дельо хайдутин” с ръководител Тодор Кайков. А първите си стъпки момчето прави в НЧ ”Иван Вазов–1999” - Мадан, от където се изявява в редица гайдарски надсвирвания у нас и печели призови места.
 
Сийка КОСТАДИНОВА
 
Публикувана в Култура
На 26.07.2016 г. около 02.45 ч. на РЦ 112 е получен сигнал за опит за самозапалване на 34-годишен мъж от гр. Мадан. При първоначални данни, мъжът е бил под въздействието на алкохол, залива с бензин себе си и апартамента, в който живее с майка си и брат си в гр. Мадан. След бързата намеса на огнеборци на РС ПБЗН – Мадан и служителите на РУ-Мадан не се е стигнало до възникване на пожар. Пострадали няма. На местопроизшествието е извършен оглед от служители на РУ – Мадан и е образувано досъдебно производство, съобщиха от полицията.
 
 
 
Публикувана в Крими
Златен медал получи Ралица Дурева в конкурса “С песните на Надежда Хвойнева”

Солистката на Детската фолклорна група при НЧ”Иван Вазов - 1999”Ралица Дурева бе отличена със златен медал в VІ издание на конкурса “С песните на Надежда Хвойнева.” Надпреварата се проведе на 23 юли в родното село на певицата - Левочево. Ралица блестящо изпя песните: Сос ма грачиш, бре гарванчо” и “Юначе, лудо и младо” и бе отличена от журито, чийто председател бе Еличка Кръстанова, дъщеря на неповторимата Надежда Хвойнева.Под ръководството на музикалния педагог Бистра Панджилова, Ралица развива своя талант и печели симпатиите на публиката.
 
Публикувана в Култура
ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА ГРАДА И ДЕНЯ НА МИНЬОРА
ОБЩИНА МАДАН И ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „АНТОН СТРАШИМИРОВ”
ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС НА ТЕМА:
„МАДАН – КЪТЧЕ ОТ РАЯ”

в два раздела:

ЛИТЕРАТУРА – есе, разказ и стихотворение

ИЗКУСТВО – музика, изобразително и приложно изкуство
 
В конкурса могат да вземат участие деца и възрастни от община Мадан и страната.
Творбите се приемат в Градска библиотека „Антон Страшимиров” в три екземпляра, всеки работен ден от 8.00 ч. до 17.00 ч. до 16.08.2016г.
 
За повече информация на тел: 0308 /2- 24- 04
 
Публикувана в Култура
Страница 1 от 84

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!