Menu
RSS
На 20.08.2016 г. около 22.25 ч. на пътя гр. Рудозем-Границата с Гърция, при извършена проверка от служителите на РУ-Мадан на мотоциклет с надпис "Кавазаки", управляван от 25-годишен мъж от с. Чепинци, общ. Рудозем, е установено, че на посоченото МПС е поставена регистрационна табела, несъответстваща на марката и модела на провереното МПС. В хода на проверката се установява още, че Д. К. управлява мотоциклета след употреба на алкохол. При направения тест отчел концентрация на алкохол в издишания въздух 1,89 промила. Водачът е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство в РУ-Мадан.
 
Публикувана в Крими
Четвъртък, 18 Август 2016 17:30

Поздравителен адрес

Уважаеми миньори, обогатители, инженери, работници и служители в минната промишленост,
 
За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Успението на Св. Иван Рилски, Вашия професионален празник – Деня на миньора!
Добивът на подземни богатства е бил и продължава да е основен поминък за местната икономика и местното население. Отчита се като силно развит отрасъл за територията на Община Златоград. Вашата професия е отговорна и трудна. Съдбата Ви е свързана с рудодобива, с извличането на блага от недрата на земята, блага, които дават живот на икономиката на региона ни и на нас самите!
Отправям поздрав към всички Вас, свързани с минния отрасъл, като Ви пожелавам преди всичко здраве за Вас и Вашите семейства, дълголетие, високи производствени резултати и безаварийна работа.

Бъдете живи и здрави!
 
МИРОСЛАВ ЯНЧЕВ
Кмет на Община Златоград
 
Публикувана в Общество
От 2001 година Община Златоград, съвместно с Етнографски ареален комплекс, организират Делюви празници, посветени на легендарния родопски герой Делю войвода.
Местни самодейци и популярни артисти ще забавляват и тази година жителите и гостите на Златоград, а туристите посетили нашия град, по време на Делювите празници, ще останат впечатлени от ревностната почит на златоградчани към традициите. Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани ще пресъздадат истинската атмосфера на един пазарен ден от миналия век.
Заповядайте и тази година в Златоград – градът на Делю войвода!
 
Програма Делюви празници
 
17.09.2016 г. (събота)
17:00 ч. Откриване на Делюви празници и представяне на изложба от пленер „Възрожденският Златоград“ (8 – 17.09.2016г.) - Зала „Станислав Сивриев“, Етнографски ареален комплекс
18.09.2016 г. (неделя)
10:00 ч. Футболен турнир „За купата на Делю войвода” – Стадион „Златоград”

23.09.2016 г. (петък)
19:00 ч. Родопска вечер в ресторант на открито ХоРеМаг „Родопи“ с типичните за времето на ХоРеМаг-а ястия - мешана скара и боб с лютеница – Етнографски ареален комплекс

24.09.2016 г. (събота)
10:30 ч. Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години” - Етнографски ареален комплекс
19:00 ч. Празнична вечер с участието на група Диана Експрес - Ресторант „Александър“
 
Публикувана в Култура
Днес, 17.08.2016 г., в залата на Общински съвет Златоград се състоя среща, инициирана от Кмета на Община Златоград Мирослав Янчев със заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски за възможностите за подобряване и развитие на общинското здравеопазване. В срещата взеха участие председателя на Общински съвет Емилия Кръстева, общински съветници, д-р Личев – управител на МБАЛ „Проф. Д-р Асен Шопов” гр. Златоград, началник – отделения в лечебното заведение и директори на дирекции в общинска администрация.
Кмета на общината сподели основните проблеми, които се създават от липсата на достатъчно финансиране за стопанските разходи, което налага ежегодно болницата да се дофинансира със собствени приходи от общинския бюджет.
Реализираният проект по ОП „Регионално развитие” спомогна да се закупи нова апаратура за всяко отделение, а сега общината кандидатства да се реализират основните енергоефективни дейности по сградата на болницата.
Д-р Персенски сподели, че има информация за състоянието на болниците в региона. В Министерство на здравеопазването се разработва методика, за прецизиране списъка на общинските болници в планинските и труднодостъпните райони, която е с идея да се увеличи допълнителното финансиране за лечебните заведения.
Основен акцент на срещата бе дискутиране на идеята за обединяване в консорциум на МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” гр. Златоград с МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД - Кърджали. Обсъди се и възможността МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” гр. Златоград да бъде база за специализация. Така ще се привлекат млади лекари в болницата, които ще имат възможност да работят, да получават възнаграждение и да специализират.
 
Публикувана в Общество
Общинска администрация град Златоград информира жителите на община Златоград, че от 10.08.2016 г. стартира Проект "Топъл обяд за нуждаещите се жители на Община Златоград”.
Документите за ползване на социалната услуга се подават от 10 август до 26 август 2016г. в Център за социална рехабилитация и интеграция, град Златоград.
ЦЕЛЕВИ ГРУПИ
1. Лицата и семействата на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;
2. Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
3. Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност (наследствени пенсии, пенсии несвързани с трудова дейност);
4. Скитащи и бездомни деца и лица;
5. Лица от уязвими групи - граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т.17 от Допълнителни разпоредби от Закона за убежището и бежанците.
 
Публикувана в Общество
На 13.08.2016 г. около 03.50 ч. е получен сигнал чрез ЕЕНСП 112 за сбиване в гр. Златоград на ул. "Стефан Стамболов", пред пицария. След извършване на полицейска проверка, на място се установява, че Г. Й. /19-годишен/ от гр. Златоград е нанесъл удари в областта на лицето на 26-годишен от гр. Златоград. В следствие побоя са му причинени телесни повреди. На пострадалия му е оказана медицинска помощ във ФСМП-Златоград, след което е транспортиран в МБАЛ - гр. Кърджали, без опасност за живота. Причините за възникналия побой и телесни увреждания са в процес на изясняване. По случая работят служители на РУ-Златоград.
 
Публикувана в Крими
Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави на 12 август последното вечерно богослужение с Молебен канон на Пресвета Богородица във възхвала на Божията Майка в храм “Успение Богородично”, в Златоград, информират от Пловдивската митрополия .
Множество богомолци посрещнаха с благоговеен трепет Чудотворната икона на Пресвета Богородица - „Златна ябълка”.
В последованието взеха участие: Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Тодор Хаджиев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, митрополитският протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и свещеници от околията.
На богослужението присъстваха: Областният управител на област Смолян – Недялко Славов, кметът на града Мирослав Янчев и общественици. Всички заедно молитвено участваха в последованието и се наслаждаваха на църковните песнопения в изпълнение на митрополитския хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.
Архипастирят на Пловдивска епархия митрополит Николай се обърна към събралото се множество със слово за Пресветата Божия Майка, която е наша небесна застъпница и „образец на чистота, смирение и майчинство”.
 
Публикувана в Общество
ЦДГ „Радост” гр. Златоград започва изпълнението на проект, одобрен за финансиране в рамките на Националния конкурс на Министерството на околната среда и водите и ПУДООС „За чиста околна среда – 2016 г.” на тема : „Обичам природата - и аз участвам ”.
Отпуснатата безвъзмездна финансова помощ е в размер на 5000 лв. с вкл. ДДС.
В рамките на проекта се предвижда да бъдат изпълнени следните дейности: облагородяване на застарелите тревни площи с нови дръвчета и храсти и озеленяването им с нов райграс; монтиране на кошчета за разделно събиране на отпадъци; закупуване и монтиране в двора на градината на образователни тематични игри; обособяване на „творческо ателие” в двора на градината, където децата ще имат възможност да изработват предмети и картини от природни и отпадъчни материали.
Основната цел, която ръководството на градината си е поставило с реализирането на проекта, е повишаване на екологичната култура на децата, формиране на правилно и грижливо отношение към заобикалящата среда и създаване на условия за провеждане на игри и учебни занимания на открито.
 
Публикувана в Общество
С Решение №РД-02-36-890/08.08.2016г., заместник-министърът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, предоставя безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 177 982, 86 лева за изпълнение на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност и обновяване на многофамилни жилищни сгради, блокове 7, 8, 175, 181, 182, 195, в град Златоград” по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 - 2020. Одобрената безвъзмездна финансова помощ е на 100%.
Проектното предложение е насочено към повишаване на енергийната ефективност и удължаване на жизнения цикъл на многофамилни жилищни сгради в град Златоград . Това са блокове №7, №8, №175, №181, №182 и №195 в град Златоград. Понастоящем жилищата в тези сгради са енергийно неефективни, защото голяма част от тях се отопляват на твърдо гориво, което е предпоставка за увеличаване на замърсяването на въздуха в града. Предвид това, блоковете са включени за инвестиции, с цел подобряване на енергийната ефективност в жилищата, което ще допринесе за подобряване на качеството на въздуха и качеството на живот като цяло в региона. Блоковете са построени през 60-те и 70-те години и от тогава не са обновявани цялостно. В сградите не се извършва стопанска дейност. Видно от изготвените доклади за енергийна ефективност и конструктивна устойчивост, шестте сгради имат нужда от въвеждане на мерки за повишаване на енергийната ефективност и извършване на мерки за конструктивно укрепване, които да гарантират удължаването на жизнения им цикъл. Към настоящия момент шестте сгради са с класове на енергопотребление от "G" до "Е". Мерките, които ще бъдат изпълнение за достигане на енергиен клас „С” на сградите са: топлинно изолиране на външни стени, подмяна на метална и дървена дограма с дограма PVC, със стъклопакет, топлинно изолиране на покриви, подмяна на осветление. До сградите е предвиден и достъп за хора в неравностойно положение.
 
Публикувана в Общество
Днес, 03.08.2016 г., стартираха строителните дейности за обособяване на зона за отдих и рекреация по проект „Златоград – чист, приветлив, гостоприемен - извор на живот и спокойствие”.
Проектът е одобрен от Министерство на околната среда и водите и Предприятие за управление дейностите по опазване на околната среда, в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда - 2016 г.” на тема „ОБИЧАМ ПРИРОДАТА - И АЗ УЧАСТВАМ”.
Отпуснатият безвъзмезден финансов ресурс в размер на 9993 лв. ще бъде усвоен за почистване, благоустрояване и оформяне на зона за отдих в централна част на град Златоград, в имот общинска собственост, обособен в частта между улиците „Хан Аспарух”, „Беловидово” и „Възраждане”.
В зоната за отдих ще бъде изградена детска площадка с детски катерушки, люлки и пързалка. Ще бъдат поставени пейки и декоративни кошчета за отпадъци в алеите за отдих и рекреация.
 
Публикувана в Общество
Страница 1 от 58

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!