Menu
RSS
На 29.09.2016 г. около 01.00 ч. е получен сигнал, че в гр. Рудозем е възникнал пожар в лек автомобил „Фолксваген Пасат“, с пловдивска регистрация. На място е установено, че в горящия автомобил е имало човек - 45-годишен мъж. Според думите на пострадалия, след като му прилошава, решил да седне на задната седалка, от където се е възпламенил автомобилът. Причините за възникналия пожар са в процес на изясняване. Огнеборци са спасили обгорения човек, който незабавно е транспортиран за лечение в болница в гр. Пловдив, с опасност за живота. Служителите на РУ-Мадан са посетили местопроизшествието и извършват проверка по случая.
 
От полицията съобщават за още пожари. Вчера, около 13.50 ч. в гр. Неделино, местност „Вилната зона“, частна собственост, е възникнал пожар без преки материални загуби в сухи треви. Причина за пожара е небрежност при боравене с открит огън.  Спасена е сграда в близост до пожара. Пожарогасенето е извършено от екип на РС ПБЗН-Неделино.
 
Също вчера, около 13.45 ч. в с. Долен, местност „Мудрово“ е възникнал пожар без преки материални загуби в сухи треви, собственост общинска. Причина за пожара е незагасена цигара. Пожарогасенето е извършено от екип на РС ПБЗН-Златоград.
 
На 28.09.2016 г. около 18.20 ч. и в гр. Златоград, местност „Бункера“ е възникнал пожар без преки материални загуби в сухи треви, частна собственост. Причина за пожара е небрежност при боравене с откри.  Пожарогасенето е извършено от екип на РС ПБЗН-Златоград.
 
На 28.09.2016 г. около 00.30 ч. в гр. Чепеларе, ул. „Ручей“ е възникнал пожар без преки материални загуби в комин на къща, собственост на 56-годишен мъж. Причина за пожара е непочистен комин.  Спасена е сградата. Пожарогасенето е извършено от екип на РС ПБЗН-Чепеларе.
 
Публикувана в Крими
Имаме удоволствието да Ви информираме, че на територията на Община Златоград започна обучение по новата специалност „Консултант по подкрепена заетост“, финансирано в рамките на международен проект COACH@WORK по линия на програмата „Еразъм+“.
Специалността е с код 7620102 „Консултант по подкрепена заетост“ – трета степен професионална квалификация и беше добавена към Списъка на професиите за професионално образование и обучение със Заповед на Министъра на образованието и науката № РД 09-1035/29.07.2016 г.
Обучението цели да внедри модела на подкрепена заетост (ПЗ) и да подготви специалисти, които да го прилагат за пръв път в България, с цел кариерно консултиране и намиране на платена заетост на лица с трайно намалена работоспособност. В рамките на европейския проект COACH@WORK бе създадена обучителна програма за подготовка на консултанти по ПЗ, която включва 6 задължителни и 3 избираеми модула:
М1: Осведоменост за уврежданията;
М2: Придобиване на ключови и преносими компетентности от клиентите с увреждания;
М3: Практически методи и инструменти в процеса на осигуряване на услуги по подкрепена заетост;
М4: Дигитални помощни технологии, които подкрепят образованието, заетостта и благополучието на хората с увреждания;
М5: Концепция на подкрепената заетост – петте етапа на процеса;
М6: Прилагане на личностно-центрирания подход;
М7: Рамка за провеждане на сесии с клиент с увреждане;
М8: Кариерно консултиране – методи на пазара на труда;
М9: Практическо прилагане и взаимоотношения с институции.
Първата пилотна група, която щетества съдържанието и ще бъде подготвена да подкрепя хора с увреждания в процеса на намиране и задържане на подходящо работно място е сформирана в гр. Златоград, а въвеждащото обучение се проведе на 12.09.2016 г. в сградата на Общината. Обучителният курс се осъществява със съдействието и подкрепата на Община Златоград, а обучители са българските партньори по проектаCOACH@WORK. Специалистите от социалните услуги на територията на Общината ще имат възможност да надградят своите умения и да използват нови методи при подкрепата на хора с увреждания итяхното приобщаване на отворения пазар на труда. Следващите групови сесии ще бъдат проведени съответно на 17-ти, 24-ти, 31-ви октомври 2016 г.

Публикувана в Общество
Програма Делюви празници 2016
 
17.09.2016 г. (събота)
17:00 ч., Зала „Станислав Сивриев“ – Откриване на Делюви празници и представяне на изложба от пленер „Възрожденският Златоград“ (8 – 17.09.2016)
 
 
18.09.2016 г. (неделя)
10:00 ч., Градски стадион – Футболен турнир „За купата на Делю войвода”
 
23.09.2016 г. (петък)
19:00 ч., ЕАК – Родопска вечер в ресторант на открито ХоРеМаг „Родопи“ с типичните за времето на ХоРеМаг-а ястия - мешана скара и боб с лютеница
 
24.09.2016 г. (събота)
10:30 ч., ЕАК – Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години”

19:00 ч., Ресторант „Александър“ - Празнична вечер с участието на група Диана Експрес
Публикувана в Общество
С тържества, усмивки, много искрени пожелания за успехи и цветя, стартира учебната 2016/2017 година в Община Златоград.
Образованието и просветата са важни, защото чрез тях се откриват нови хоризонти, изкачват се и се покоряват нови върхове. Просветата възпитава добродетели. Знанието е сила. В динамичното време, в което живеем, именно училището е мястото, което дава посоката. Нека учителите имат силата да показват пътя и да създават добри хора. Нека учениците имат упоритост и търпение за истинско духовно съзряване.
Тази учебна година ще е по-различна от останалите, защото основните процеси в образователните институции в Община Златоград и в цялата страна ще се реализират съобразно новия Закон за предучилищно и училищно образование.
Във връзка с влизането в сила на Закона за предучилищно и училищно образование, считано от 01.08.2016 г. средните общообразователни училища стават средни училища.
Със Заповед № РД-14-112 от 07.07.2016 г. на Министъра на образованието и науката е закрита Професионална гимназия „Христо Ботев” гр. Златоград (ДВ бр.54/2016 г.), но професионалната подготовка на територията на общината ще се провежда в СУ „Антим І” гр. Златоград.
Въпреки тревожния процес на намаляване броя на децата и учениците в общината, местната власт полага усилия за подобряване условията за обучение и труд в училищата и детските градини в Община Златоград, като към настоящия момент, с финансиране по Норвежката програма ще се извърши цялостна реконструкция на котелните стопанства, включващо монтаж на нови котли с възможност за комбинирано изгаряне на пелети и дърва, подмяна на старите амортизирани отоплителни тела и тръбна мрежа.в училищата "Васил Левски" и "Антим I".
За общо 85 първокласника в общината звъня първия училищен звънец, прикова вниманието им по необикновен начин. Донесе емоция, която не би могла да се опише само с думи. Всеки от тях получи книжка-помагало с лично послание от г-н Мирослав Янчев Кмет на Община Златоград.
Тържествата се проведоха в дворовете на учебните заведения. С песни, танци и стихотворения, учениците и децата поздравиха родители, учители и гости.
Честит празник на всички носещи училището в себе си!
Публикувана в Общество
Компанията, която е част от турския холдинг "Теклас", е най-големият инвеститор и работодател на територията на Област Кърджали.
"Теклас България" АД е специализирана в производството на каучукови водни съединения и пластмасови тръби за автомобилната индустрия. 100% от произвежданата продукция e предназначена за износ - Германия, Канада, Англия, Русия, Австралия, Южна Корея, САЩ, Италия, Франция и други страни.
Поради разширяване обема на производството фирмата набира персонал – оператори на машини (мъже/жени), като осигурява съвременни условия на труд; безплатен транспорт до населеното място; безплатна храна; работно облекло; възможност за дългосрочна професионална реализация; своевременно и добро заплащане.
На 07.09.2016 г., (сряда), в 9.00 часа, фирмата осигурява безплатен транспорт до гр. Кърджали, за всеки жител на Община Златоград, който проявява интерес да посети и разгледа завода на място.
 
Публикувана в Общество
На 20.08.2016 г. около 22.25 ч. на пътя гр. Рудозем-Границата с Гърция, при извършена проверка от служителите на РУ-Мадан на мотоциклет с надпис "Кавазаки", управляван от 25-годишен мъж от с. Чепинци, общ. Рудозем, е установено, че на посоченото МПС е поставена регистрационна табела, несъответстваща на марката и модела на провереното МПС. В хода на проверката се установява още, че Д. К. управлява мотоциклета след употреба на алкохол. При направения тест отчел концентрация на алкохол в издишания въздух 1,89 промила. Водачът е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство в РУ-Мадан.
 
Публикувана в Крими
Четвъртък, 18 Август 2016 17:30

Поздравителен адрес

Уважаеми миньори, обогатители, инженери, работници и служители в минната промишленост,
 
За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод Успението на Св. Иван Рилски, Вашия професионален празник – Деня на миньора!
Добивът на подземни богатства е бил и продължава да е основен поминък за местната икономика и местното население. Отчита се като силно развит отрасъл за територията на Община Златоград. Вашата професия е отговорна и трудна. Съдбата Ви е свързана с рудодобива, с извличането на блага от недрата на земята, блага, които дават живот на икономиката на региона ни и на нас самите!
Отправям поздрав към всички Вас, свързани с минния отрасъл, като Ви пожелавам преди всичко здраве за Вас и Вашите семейства, дълголетие, високи производствени резултати и безаварийна работа.

Бъдете живи и здрави!
 
МИРОСЛАВ ЯНЧЕВ
Кмет на Община Златоград
 
Публикувана в Общество
От 2001 година Община Златоград, съвместно с Етнографски ареален комплекс, организират Делюви празници, посветени на легендарния родопски герой Делю войвода.
Местни самодейци и популярни артисти ще забавляват и тази година жителите и гостите на Златоград, а туристите посетили нашия град, по време на Делювите празници, ще останат впечатлени от ревностната почит на златоградчани към традициите. Преоблечени като занаятчии, търговци и абаджии, фотографи и просто като купувачи и зевзеци, организатори и граждани ще пресъздадат истинската атмосфера на един пазарен ден от миналия век.
Заповядайте и тази година в Златоград – градът на Делю войвода!
 
Програма Делюви празници
 
17.09.2016 г. (събота)
17:00 ч. Откриване на Делюви празници и представяне на изложба от пленер „Възрожденският Златоград“ (8 – 17.09.2016г.) - Зала „Станислав Сивриев“, Етнографски ареален комплекс
18.09.2016 г. (неделя)
10:00 ч. Футболен турнир „За купата на Делю войвода” – Стадион „Златоград”

23.09.2016 г. (петък)
19:00 ч. Родопска вечер в ресторант на открито ХоРеМаг „Родопи“ с типичните за времето на ХоРеМаг-а ястия - мешана скара и боб с лютеница – Етнографски ареален комплекс

24.09.2016 г. (събота)
10:30 ч. Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години” - Етнографски ареален комплекс
19:00 ч. Празнична вечер с участието на група Диана Експрес - Ресторант „Александър“
 
Публикувана в Култура
Днес, 17.08.2016 г., в залата на Общински съвет Златоград се състоя среща, инициирана от Кмета на Община Златоград Мирослав Янчев със заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски за възможностите за подобряване и развитие на общинското здравеопазване. В срещата взеха участие председателя на Общински съвет Емилия Кръстева, общински съветници, д-р Личев – управител на МБАЛ „Проф. Д-р Асен Шопов” гр. Златоград, началник – отделения в лечебното заведение и директори на дирекции в общинска администрация.
Кмета на общината сподели основните проблеми, които се създават от липсата на достатъчно финансиране за стопанските разходи, което налага ежегодно болницата да се дофинансира със собствени приходи от общинския бюджет.
Реализираният проект по ОП „Регионално развитие” спомогна да се закупи нова апаратура за всяко отделение, а сега общината кандидатства да се реализират основните енергоефективни дейности по сградата на болницата.
Д-р Персенски сподели, че има информация за състоянието на болниците в региона. В Министерство на здравеопазването се разработва методика, за прецизиране списъка на общинските болници в планинските и труднодостъпните райони, която е с идея да се увеличи допълнителното финансиране за лечебните заведения.
Основен акцент на срещата бе дискутиране на идеята за обединяване в консорциум на МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” гр. Златоград с МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" АД - Кърджали. Обсъди се и възможността МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов” гр. Златоград да бъде база за специализация. Така ще се привлекат млади лекари в болницата, които ще имат възможност да работят, да получават възнаграждение и да специализират.
 
Публикувана в Общество
Общинска администрация град Златоград информира жителите на община Златоград, че от 10.08.2016 г. стартира Проект "Топъл обяд за нуждаещите се жители на Община Златоград”.
Документите за ползване на социалната услуга се подават от 10 август до 26 август 2016г. в Център за социална рехабилитация и интеграция, град Златоград.
ЦЕЛЕВИ ГРУПИ
1. Лицата и семействата на месечно подпомагане по реда и условията на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане;
2. Лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;
3. Самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии - за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност (наследствени пенсии, пенсии несвързани с трудова дейност);
4. Скитащи и бездомни деца и лица;
5. Лица от уязвими групи - граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т.17 от Допълнителни разпоредби от Закона за убежището и бежанците.
 
Публикувана в Общество
Страница 1 от 58

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!