Menu
RSS
Петък, 06 Януари 2017 16:09

Смолян почете 169 години от рождението на Христо Ботев

Написана от
Смолян почете 169 години от рождението на Христо Ботев снимка: община Смолян
Смолянчани почетоха 169  години от рождението на гениалния български поет, публицист и революционер Христо Ботев. Тържеството се проведе на площад „Свобода” пред бюст-паметника на героя, оставил незаличима следа в историята ни. Слово за живота и делото на поета,¸чиято поезия дава облика на българската литература и до днес, изнесе председателят на читалище „Христо Ботев” Иван Иванов . Той посочи,  че поезията на Ботев е  национална , самобитна и същевременно и човешка. Тя  принадлежи не само на българската, но и на световната литература затова  трябва да пазим паметта му . Христо Ботев няма гроб, той има лобно място, има паметници, има песни. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си. „Гордеем се, че самодейците, художествените ръководители, преподавателите и настоятелите имаме за патрон на нашето читалище името на Ботев – най-крупната личност, която е родила нашата страна”, каза още в тържественото си слово Иванов . Той допълни, че по данни на Националния съюз на читалищата, „Христо Ботев” в Смолян е най-голямото в страната. Самодейците  представиха  музикално-поетична програма, а смолянчани отново чуха безсмъртни стихове от Ботев.  
Много венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на поета-революционер.
На тържеството присъстваха депутатите Дора Янкова, Петър Кадиев зам.-областният  управител  Адриан Петров, общински съветници, секретарят на община Смолян Момчил Николов и др.
 
Пресцентър на община Смолян
 
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!