Menu
Събота, 11 Април 2009 07:44

1 година Смолян със свой епископ

Публикувана от Прочетена 1679 пъти
Обръщение на Смолянската епископия по повод навършването на 1 година от пристигането на Константийския епископ Антоний:
 

За една година, откакто е в Смолян, Епископ Антоний се утвърди като архипастир, който Бог е поставил успешно да  ръководи душите на повереното му паство в  Родопите. На 19 април 2008 г., след четири века,  на Лазаровден възкръсна Смолянската епископия. Този ден остана в историята на Родопите като знаменателен за християните.  Близо четири века след  кончината на Св. великомъченик Висарион Смоленски миряните в околията отново имат свой духовен водач. Пловдивският митрополит Николай изпрати своя викарен епископ Антоний на  високоотговорно служение в гр. Смолян, като  дойде лично да го въдвори в службата му и да го представи на миряните.
На този паметен ден  Константийски епископ Антоний каза:
„Една от важните ми задачи е християнската просвета сред младежта и всички, които имат нужда да чуят Словото Божие. Ще събера църковните настоятелства и свещениците, за да не допускаме да има затворени църкви. Като архиерей поемам действително високоотговорен и тежък кръст, но нашият Спасител казва: „Моето иго е благо и бремето ми е леко.” Защото Бог не дава повече на никой от това, което може да понесе.
Уповавам се твърдо на благодатната Божия помощ и на молитвите на всички православни християни, които живеят тук.”
След това на Възкресение Христово Негово Преосвещенство донесе в Смолян Благодатния огън от Йeрусалим.
През август м.г. Владиката излезе и с Обръщение към родопчани. В него той изказа благодарност към всички, които независимо от вяра и религия са разтворили сърцата си да го посрещнат като духовен водач в Родопите и молитвен застъпник пред Бога, а след това изложи основните стъпки по пътя към Истината – Православната вяра.
За първи път Смолян празнува  Деня на християнското семейство. По повод големия християнски празник Въведение Богородично на 21 ноември  2008 г. Негово Преосвещенство епископ  Антоний  организира тържествен празничен концерт с подкрепата на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов”  и Регионална кабелна телевизия „Фотон-К”.
Владиката подготви брошура за този голям християнски празник. В нея поясни значението на този ден, отношенията между мъжа и жената, ролята на християнския брак и християнското семейство. Той подчерта, че задачата на семейството е да посее семето на вярата в чистите души на децата и да ги възпита в християнските ценности. Епископът благослови и препълнената зала в РДТ на Въведение Богородично и призова всеки да занесе в дома си запаленото кандило на вярата в сърцето си.
През декември 2008 г. бе създаден и Православен младежки център „Чисти сърца” към храм „Св. Висарион Смоленски”. Негов ръководител е епископ Антоний. Към центъра  се създадоха секциите: „Вероучение” , ”Хорово пеене”,  „Рисуване и приложни изкуства” и „Журналистика”. Младежкият православен център издава и свой вестник „Чисти сърца”. Негово Преосвещенство ръководи и Неделно училище за възрастни, което се провежда всяка неделя от 16.00 часа в храм „Св. Висарион Смоленски”. ТВ „Европа” излъчи специално предаване  с  участието на живо на епископ  Антоний и репортаж за Младежкия православен център „Чисти сърца”.
В навечерието на Рождество Христово  Владиката организира тържествен коледен концерт в РДТ. На него за първи път свещеници пяха на сцената на театъра. Епископ Антоний подготви и две брошури, за да можем с молитви, вяра, надежда и любов да срещнем Христос в неговото Рождество. Едната беше послание към децата и учениците, а другата за Рождество Христово.
На Богоявление, тази година , отново за първи път в Смолян три църкви хвърлиха общ кръст. Епископ Антоний постави началото на една добра традиция -  всички заедно да вървим по пътя на Господ Иисус Христос. Той каза, че идеята му произтича от  единството на църквата, да обединим народа и всички заедно да почувстваме благодатта и силата в единството на празника и църквата.
През януари т.г. по препоръка на епископ Антоний фирма „Декора” направи голямо дарение на детския дом в Широка лъка.
За първи път Константийски епископ Антоний отпразнува в Смолян заедно рождения си и именния си ден. Това стана на 17 януари т.г., когато православната църква отбелязва Свети Антоний Велики. Митрополит Николай му пожела да сее с архиерейската си десница семената на вярата, благочестието,  родолюбието и Христовата любов.
За първи път в Смолян имаше такова обединение около православен владика, коментираха гостите на празника.
На отчетната конференция на свещениците от Смолянската духовна околия беше отчетено, че през 2008 г. са продадени с 1 тон и половина повече свещи в сравнение с 2007 г.
На Трифонов ден Епископ Антоний освети параклис в Павелско.
На втората неделя преди Великите пости още един Божий дом отвори вратите си за вярващите. Негово Преосвещенство освети храм „Св. безсребърници Козма и Дамян” и вложи три частици от мощите на |Св. мъченици Кирик и Юлита. Освещаването продължи четири часа.
През месец март в храмовете на Смолянска духовна околия се разпространи и брошурата  ”Постът - благодатно време за очистване на душата”, а на Тодоровден стотици миряни приеха Светото Причастие. Брошурата, разясняваща смисъла, целта и същността на поста, подготви епископ Антоний. За всички големи християнски празници той подготвя брошури, които се разпространяват безплатно в храмовете на Смолянска духовна околия.
Стотици смолянчани станаха съпричастни и влезнаха в радостта на Светия празник Благовещение. В проповедта си Владиката призова християнското семейство да бъде малка църква - пазител на традиции и възпитател на добродетели.
Негово преосвещенство излезе с позиция за разпространената  листовка  в Смолян от сектата „Свидетелите на Йехова”.
За една година, откакто е в Смолян, епископ Антоний се утвърди като архипастир, който Бог е поставил  успешно да ръководи душите на повереното му паство в Смолян и Родопите. Негово Преосвещенство оглави Свети Литургии за различни християнски празници във всички храмове на Смолянска духовна околия. Канен е,  участва  и  е начело на всички събития и форуми  от обществения, културен и  социален живот в  Смолян и областта.
Инициативен комитет за посрещането на епископ Антоний в Смолян  издаде  през м. г. специален вестник „Духовност” с обръщение „Добре дошъл, Ваше Преосвещенство…” За първата годишнина сега Инициативният комитет  издаде и втори брой с богат материал за духовния живот в Родопите и с пасхално приветствие на  Негово Преосвещенство към родопчани Българската Православна църква посвети специален, извънреден брой на в. „Църковен вестник”, с финансовата помощ на Пловдивската Митрополия по повод хиротонията  - въвеждането му в епископски сан на 23 март 2008 г. в митрополитската църква „Света Марина”,  и  за въдворяването му за архиерейско служение в храма „Свети Висарион Смоленски” – Смолян.
Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний  най-сърдечно благодари на журналистите за доброто, ползотворно сътрудничество и се надява и занапред да работим заедно за закрепване на българщината н Родопите.
Благославя всички и пожелава и занапред любовта на Бога и на хората в Смолян и Родопите  да го подкрепят и да вървим заедно по пътя на истината, любовта, мира и да изградим едно по-добро и хуманно общество.  Православната църква е показала своето значение през вековете. 2000 години води човешките души към спасение.

                                                                                       Епископия в Смолян
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!