Menu
Четвъртък, 09 Март 2017 05:07

10 500 тома за 10 години! И всичките дарени…

Написана от
Мария Керечева Мария Керечева снимка: Росица Примовска

През лятото на тази година библиотеката при катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян, ще навърши 10 години. Поверена е на дългогодишната библиотекарка Мария Керечева, която преди пенсионирането си ръководи отделите „Справочно-библиографски” и „Краезнание” в Регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян и остави там значими следи като професионалист. В едно интервю преди време отбелязах, че съставените от нея печатни годишни библиографски указатели „Летопис на Смолянски окръг”, тематичните и персонални библиографии за местни книжовници и други бележити родопчани и днес нямат алтернатива. Библиотечната изява е според времето, сега шестват електронните публикации и Регионалната библиотека се възползва най-успешно от тях.

Мария Керечева си остава традиционалистка в библиотечната дейност. С преданост и любов към книгата, с разбиране за необходимостта й през всички времена, тя намери своето успешно „приложение“ и в храмовата библиотека. От първата постъпила книга през 2007 година, от първата разгърната страница, от първото влизане на читател, от първото попълване на читателския картон до 10-те хиляди и 500 тома литературата тя е грижовната стопанка на храмовата библиотека. Всичко във фонда на най-младата библиотека в града ни е минало през сърцето и ръцете й. „Профилът на нашата библиотека е хуманитарен, определя Керечева, но поддържа и всички останали отрасли на знанието, включително художествена и детска литература. Акцент са хуманитарните науки – религия, философия, изкуство, история, литературознание. Фондът й е организиран изключително от дарения – постъпват книги от издателства, лични колекции, авторски дарения, наследствени библиотеки.“

Според дългогодишната библиотекарка храмовата библиотека не е обременена с морално остаряла литература, визията й е нова, работи се с модули от софтуер „Автоматизирана библиотека”, дарение на софийска софтуерна фирма. „Прекрасна е идеята на ктиторите на храма сем. Баткови, допълва Мария Керечева, в този достолепен и знаков за града ни храм да бъде организирана и библиотека. Възродена е стара традиция, водеща началото си от Средновековието - в големите храмове и манастири да бъдат обособявани и книгохранителници.“
Читателите са от Смолян и околните селища и от всички възрасти - ученици, студенти, работещи, пенсионери. Ползват услугите й безплатно.

А дарителите са от цялата страна. Правят го с уважение и почит към знанието и книгата, към красивия ни храм и родопчани. Новото дарението е от издателство „Сиела” - 100 тома художествена литература, преди това изд. „Захарий Стоянов” направи поредния си дар от образци на класическата българска литература.

„Естествен е интересът към библиотеката на собственици на книги по темата „Религия“. Това са богослови, свещеници или техните наследници. Предоставени са ни три лични библиотеки на свещеници от града и околните села. Последната е дарена от наследниците на ставрофорен иконом Тодор Ангелов, архиерейски наместник в Смолян в продължение на 28 години. Книгите от тези колекции са стари, издадени са в края на 19 и началото на 20 век, а това определя и антикварната им стойност. Впечатляваща лична колекция от 600 тома нови издания на философска и богословска литература ни предостави богословът Светлана Дичева, която работи в столичен храм“, сподели библиотекарката.

Времето показва, че добрата книга си остава незаменим съветник. Дори когато решаваме да я заменим с електронен приятел, тя вярно стои на лавицата до нас и чака да протегнем към нея ръка. Забелязва се възраждане на отношението ни към книгата. Наред с новите информационни предизвикателства вече признаваме, че печатното издание има по-здравословен аромат.

Росица Примовска


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!