105 години от рождението на акад. Кирил Василев

105 години от рождението на акад. Кирил Василев 105 години от рождението на акад. Кирил Василев 105 години от рождението на акад. Кирил Василев
През 2018 г. в Регионална библиотека „Николай Вранчев“ беше обособена колекция от дарени книги „Из книжния свят на акад. Кирил Василев“. През същата година се навършиха 100 години от неговото рождение. По този повод отдел „Справочно-библиографски и Краезнание” подреди съпътстваща изложба, посветена на философа - личност с интереси в много области, автор на книгите „Любовта”, „Христо Илиев. Живот и дейност”, „Родопските българи-мохамедани”, „Светлосенки на човешката индивидуалност” и на 500 стихотворения, а като художник има повече от 1000 рисунки.

  На 23 май 2023 г. се навършиха 105 години от рождението на философа. В подновена изложба по този повод е отделено внимание на публикации от вестник “Родопска правда”, излизал през 1929 г. и по-късно от 1946 до 1960 година, чийто главен редактор е Кирил Василев. Представени са част от научно-популярните очерци: „Из далечното минало на Родопа”, публикувани в продължаващи броеве от 1956 г. и „Родопа под турско робство” от 1958 г. Други статии от споменатия вестник са „Там, където живееха родопските деребеи”, „Два вида мироглед” и „Значението на мирогледа”; разказите: „Слънце над къщите”, „Против агата”, „Повниш ли, Райчу...”.

   Поместената в списание „Родопи” от 2013 г., бр. 3-4 статия на Васил Проданов „Кирил Василев – патриархът на българската философия” ни разкрива биографични данни и стил на работа на Кирил Василев, както и работни моменти между автора на статията и философа. В изложбата намират място и мислите на Петър-Емил Митев в статията „Моите учители” за Кирил Василев, поместена в бр. 9 на сп . „Везни” от 2020 г.; разговор по повод 80 годишнината на Кирил Василев в „Родопски вести” № 32 от 20 август 1999 г., както и статията на Георги Узунов „Кирил Василев – партиецът, който измисляше вицове” по повод 100 години от рождението на видния българин. Тази статия е поместена във вестник Труд, бр. 176 от 4 юли 2018 г.

  Втората изложба допълва информацията за нашия бележит учен, роден в полите на Родопите, като го показва като голям учен и философ, историк, разказвач, учител и радетел за българската наука и култура.
 
Източник: РБ Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре