13-метров железен кръст се извиси над Проглед

кръста над село Проглед
Село Проглед в община Чепеларе вече се радва на свой християнски знак, който ще го защитава во веки. Идеята за кръста, висок 13 метра и тежащ 2 тона, е на Слав Хрелев от Бургас. Неговата благородна инициатива била подкрепена от много хора, с труд и средства в размер на 14 хил. лв. Дарителите са предимно от Бургас, София, Чепеларе и Проглед.
„Преди две години бях в Проглед, преспах и видях, че трябва да има нещо обединяващо, да показва на християните, че трябва да има сила, която да ни помага. Всички ние трябва да вярваме в доброто, да си прощаваме, защото сме хора, а не животни”, каза Хрелев.50-годишният мъж е безработен, занимава се с народна медицина и усетил, че точно в района на Проглед мястото е силно, въздействащо и с божия сила.
Кръстът е изработен и издигнат много бързо, с помощта на хора от цялото село. Цялото население помагаше, макар че в селото живеят повече възрастни хора.
Към когото и да се обърнехме, никой не отказа помощ”, каза кметицата на село Проглед Радка Мирчева. По думите й всички в родопското село вече се чувстват по-силни по- обединени.
Християнският символ се издига на надморска височина 1500 м., а в неговото подножие бе отслужен водосвет за обединение и сплотяване на нацията. Ритуалът извърши протойерей Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество в Смолян.
Раздаден бе и благословен курбан, а след това родопски гайди озвучиха простора.
 
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре