15 специализанти работят в МБАЛ – Смолян. Липсват обаче кадри в неонатология и педиатрия

15 специализанти работят в МБАЛ – Смолян. Липсват обаче кадри в неонатология и педиатрия

Д-р Емилия Апостолова: „На младите трябва да се дава път“

„За работещите в МБАЛ – Смолян тази година и половина беше наистина тежка, както и за всички хора, но винаги трябва да се вярва, че след лошото идва и хубаво и че има надежда. В нашата болница последните две три години се случват хубави неща по отношение на персонала“. Това каза д-р Емилия Апостолова – зам. директор на МБАЛ – Смолян. Едно от хубавите неща в областната болница е, че тук работят около 15 специализанти, в почти всички отделения, които са акредитирани за тази дейност. „Имахме кандидати в ендокринология, в ОАИЛ, в неврология, в очно.

От дълги години за първи път имаме специализант в инфекциозно отделение – д-р Хаджихристева. Тя започна работа във вътрешно отделение. Работи през цялото време в инфекциозно и в ковид отделение и реши да стане инфекционист, което е голям плюс, защото ние имаме само двама инфекционисти. В ендокринологичнто отделение специализанта е д-р Мурад. Едно младо момче, което изкара почти целия ковид- период, работейки на първа линия. Другия нов специализант е д-р Талев в ОАИЛ. Това е едно отделение, което страдаше от липсата на специалисти. Сега вече има достатъчно, заедно с д-р Кехайова от предишната сесия. В неврологично отделение специализира д-р Меков, който започна първо в спешно отделение“, отбеляза д-р Апостолова.

По думите й политиката на ръководството на МБАЛ – Смолян е много правилна за привличане на млади хора. „При нас колегите, които искат да специализират, не се обвързват с феодални договори и въпреки това те избират да останат тук. Освен това почти всички са си местни, родопчани. Единствено моят специализант д-р Цветанов е от Плевен, но той иска да живее и работи тук“, каза още зам. директорът на смолянската болница. Д-р Апостолова посочи, че двете неща, които могат да задържат младите специализанти са възможностите за кариера и пари. Освен обучението, което получават младите специалисти, тук те могат да градят кариера, а се дава възможност и да си си изкарват допълнително пари, например с дежурствата в Спешното, където винаги има нужда от кадри.

„На младите трябва да се дава път“, категорична е д-р Апостолова.  За съжаление в областната болница има и отделения, които страдат от недостиг на кадри – неонатология и педиатрия. „Това са специалности, непривлекателни за младите колеги. Това е тежка специалност, която не е добре поставена в медицинския пазар и това е дълг на БЛС и на министерството. Непрекъснато търсим, но няма много малко млади колеги, които да специализират педиатрия.  Има държавна поръчка, но младите не я избират, защото там е записано, че след като завършиш, министърът ще каже къде да работиш. 21 век е. Да, аз така съм започнала работа -  министъра каза да отида да работя в Мадан, като участъков терапевт, но това е в миналия век. Сега младите предпочитат свободата си и смятам че трябва да се промени тази политика“, заяви д-р Емилия Апостолова. Освен това в област Смолян няма и хематолог, което също е в ущърб на населението в смолянския край.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре