Малки обяви - Смолян днес!

  • Парти-Сватбена Агенция Парти-Сватбена Агенция "Best D'Angels"Категория: УслугиОписание:: Парти-Сватбена Агенция Best D'Angels се занимава с цялостно организиране, планиране на малки и големи събития:   Сватби, рожденни дни, фирмени парти ...Видяна:: 1,965

150 години читалище „Балкански просветител”

Иван Френкев открива събитието Елена Стоянова представя документалната изложба

Документална изложба проследява Началото от създаването на НЧ”Балкански просветител-1871

Подредиха  документална изложба, под надслов „Началото...” в залата на НЧ”Балкански просветител-1871”, на 18 февруари т.г. Материалите за нея подготвиха Елена Стоянова, специалист при Държавен архив – Смолян и библиотекарката при читалището Любомира Чаталбашева.На откриването й присъстваха  инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на Община Смолян, полковник Димитър Кацаров, командир на 101- ви Алпийски полк, енорийският свещеник при храм „Св. Неделя” иконом Запрян Шиков, приятели и съмишленици на културното огнище. Към тях се обърна с кратко слово председателят на читалището Иван Френкев: „Искрено се радвам, че уважихте нашата инициатива и се отзовахте на поканата в тази необичайна епидемиологична обстановка, заяви той. Но събитието си заслужава жертвата...

 Искам да подчертая, че се вълнуваме от възможността да научим повече за Началото, когато с възрожденски плам родолюбиви местни жители са поискали да сътворят читалище, което да ги води към културен напредък” Той  прикани Елена Стоянова да представи изложбата.Ето част от нейния разказ:” Още в началото на 1871г. има сведения за учредяване на читалището. Местните краеведи изтъкват решаващата роля в процеса на новоназначения даскал Марко Савов – Карловеца.Той дава нужния кураж на местните възрожденци да се сдобият с тази така „желана и полезна” обществена институция – читалището. Това събитие е отбелязано веднага с дописка във в.”Македония”. В нея се казва, че на Неделя Православна, 21 февруари 1871г. е основано читалището. По сведения на Райчо Курткехайов за председател на новоучреденото читалище е избран райковецът Стою Бобутанов”.По думите на Стоянова   сведения за първоучредителите са предоставили краеведите Христо Попконстантинов, Христо Господинов Дичев, Петър Маринов, Андрей Печилков и Никола Пашов.За достоверността на събитието сочат и публикациите във вестниците. „Право” и „Македония.” Елена Стоянова благодари на колегите си от отдел „Краезнание” на Регионална библиотека „Николай Вранчев”- Смолян за оказаната помощ в издирването  на дигитални копия на оригиналните вестници.

Читалище „Балкански просветител” продължава съществуването си до освободителната за родопчани Балканска война от 1912г. Неговата дейност е пример за последвалите културно-просветни обединения в региона. Чрез учредяването му през 1871г. се слага началото на дългогодишната читалищна дейност в Райково”

Емоционални поздравления по повод юбилея поднесоха отец Шиков, полковник Кацаров, а г-жа Цекова прочете .поздравителен адрес от кмета на Общината Николай Мелемов.

Сийка КЕТЕВА

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре