17-годишният Костадин Кисьов се стреми към перфектно изпълнение на различни инструменти

Снимка: БНР
17-годишният Костадин Кисьов от Смолян е част от гайдарския състав на читалището "Светлина 1925" в родопското село Момчиловци. Костадин освен, че е гайдар, е певец и може да свири на акордеон, кларинет, саксофон и на тъпан.

17-годишният Костадин Кисьов е ученик в най-елитното училище в областния град - Природоматематическата гимназия „Васил Левски“.

"Към гайдата любовта си я имам от доста малък, откакто съм проходил, но се занимавам с инструмента от първи клас. Първоначално майка ми ме записа в читалище „Христо Ботев при Костадин Илчев. В тази школа са ме учили Красимир Узунов, Йордан Палгачев, Атанас Киндов, Маргарит Маргаритов също ме е учил една година. През 2019 се записах в гайдарски състав в село Момчиловци с ръководител Атанас Тодоров. Майка ми е от село Момчиловци и аз прекарвах летата като дете в моето село и сега съм в гайдарски състав в Момчиловци".

Младият талант споделя, че всеки един от учителите му го е научил на нещо и най-важното да усети и се слее с гайдата.Костадин постоянно е на участия в страната и в чужбина. И вече има много награди и като певец, и като гайдар. Костадин Кисьов успешно съвместява уроците в Природоматематическата гимназия и любовта към музиката, която вече го тласка да се занимава професионално с нея.

"Стана леко объркване, защото първо се бях насочил към медицината, но в момента съм се насочил към АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив".

Костадин е гайдарят на 10-годишната Ивон Хаджийска от Смолян, която по време на участието в 12-ти Национален фолклорен събор „Копривщица“ – 2022 е номинирана за запис в БНР. Ивон е част от групата номинирана за вписване в регионалната листа по Национална система „Живи човешки съкровища – България 2022“, като участник в обичая „Среде лето“.
 
Източник: БНР
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре