2-ри април – Ден на детската книга

детски книжки
Интернет затвори много книжарници по света. Ясно е, че днес предпочитаме монитора и електронните четци пред добрата стара книга. Тя вече съвсем няма онази тежест от годините, когато телевизията започваше предаването си в 10 сутринта, каналите бяха само два, никой не бе и сънувал мрежата, а най-свежото в ефира бяха музикалните предавания в късните часове по радио „Хоризонт”.
Днес светът е толкова наситен от актуална, добре онагледена и атрактивно поднесена информация, че книгата се е превърнала повече в спомен, отколкото в част от живия живот. Все пак книгоиздаването не е съвсем замряло, а по-скоро следва нови тенденции.
Ако се разходите из книжарниците в Смолян, ще разберете някои от тях. Впрочем, наблюдава се известно увеличаване на техния брой. В  последната година отвориха врати поне три нови книжарници, които се надпреварват да предлагат нови и атрактивни издания. Днешните книги се отличават с чудесно оформление, по-високо качество на илюстрациите, хартията и цялостния дизайн. Някои дори имат бутикова стойност, което вероятно е бъдещето на книгоиздаването – създаване на уникални по вид и съдържание произведения на изкуството.
На първо място се вижда, че голям превес из рафтовете имат детските издания. Днес те изглеждат удивително с чудесните си илюстрации, пъстри версии на класически и народни приказки и дори някои нови български автори. Ясно е, че децата ще останат още дълго почитатели на книжките. Да, истина е, че днес те четат по-малко, защото едно филмче приковава вниманието им много повече, но също е ясно, че приказката, прочетена от мама преди заспиване никога няма да намери достоен заместител.  В наши дни издателите са наясно, че трябва да преборят тежката артилерия на телевизията, киното и мрежата, за да задържат детското внимание, затова наблягат на художествено оформление, което просто те заставя да обърнеш поглед към книжката на витрината. Панорамни книги, книги-игри, книги със стикери и други остроумни хрумки привличат не само децата, но и техните родители.
Ако имате дете на 2-3 години, знаете, че картинките имат ключова роля. Децата биха се отегчили от дълги пасажи и цели страници без илюстрации, затова е добре изборът ви да е съобразен с това. На тази възраст децата предпочитат кратките историйки с ярки, разпознаваеми герои и съкратени описателни пасажи. В следващата възрастова група 4-7 годишни и дори малко по-големите деца започват да ценят и познавателния елемент в книжката. Излизат на преден план истории, от които може да се научат нови неща. Герои, които са добре познати от филмите също могат да ги ангажират с чудесни поучителни истории. Костенурчето Фарнклин например е поредица, която става известна успоредно с ТВ сериала.  Пазарът предлага и много добри детски списания със занимателни игри и задачи, които развиват много познавателни умения. По-големите вече обръщат и поглед към фентъзи изданията, които кореспондират с електронните игри. Вече излизат много преводни книги в този жанр и ако искате да стимулирате и задържите детското внимание към печатните произведения, не им отказвайте няколкото лева за книги. Четенето не само ще ги научи на съсредоточено внимание, но и ще развие интереса им към по-интелектуални занимания, докато филмите са един по-скоро пасивен начин за поглъщане на информация. Днес е по-голям изборът и на книги на чужди езици. Това е един от най-добрите начини детето да развие езиковите си умения.
Във всеки случай малчуганите ще продължат да имат интерес към книгите, ако родителите ги стимулират в тази посока. Разбира се, че днес дори ние четем доста по-малко, но едва ли някога ще забравим магията на първата книжка, която сме прочели още щом сме научили азбуката.
Не отказвайте това удоволствие и на собствените си деца.
 
автор: Лейди Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре