Понеделник, 06 Ноември 2017 15:51

21 пожара през октомври в Смолянска област

21 пожара през октомври в Смолянска област

През месец октомври 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 44 произшествия, от които 21 пожара, 14 пъти е оказвана техническа помощ, осигурени са 4 броя дежурства с пожарна техника, получени са  2 лъжливи сигнала за тревога.

           

От възникналите пожари, 10 броя са с нанесени материални загуби. В следствие на това е повредена покривна конструкция – 950 кв. м., опушени са стени – 120 кв.м., унищожена е бяла, черна и компютърна техника – 16 броя. Засегната е гора иглолистна – 1 дка и смесена  гора - 20 дка. 

Шест от пожарите са възникнали, поради небрежност при боравене с открит огън, в следствие на възникнало късо съединение - 1 пожар, непочистен комин – 3 пожара. Загинали няма. 

 

Произшествията, възникнали по районни служби, са:

РС Смолян – 23 произшествия;

РС Девин – 5 произшествия;

РС Мадан – 2 произшествия;

РС Златоград – 2 произшествия;

РС Рудозем – 3 произшествия;

РС Чепеларе – 2 произшествия;

РС Доспат – 4 произшествия;

РС Пампорово – 2 произшествия;

РС Баните – 1 произшествие.

 

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. Предвид предстоящия отоплителен сезон, апелираме обществото да спазва следните мерки за безопасност, при използването на отоплителни уреди:

* Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

* Стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя!

*  Разстоянието от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали!

* Задължително поставяне на негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани на уреда!

* Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден!

* Никога не оставяйте включени електрически уреди без наблюдение!

* При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че използваните уреди са изключени и обезопасени!

* Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия и жарава там, където има горими материали!

* Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали!

 

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звъннете на телефон 112!

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!