22 хил. лв. събра инициативата “Календар на Община Смолян” в помощ на Тошко

22 хил. лв. събра инициативата “Календар на Община Смолян” в помощ на Тошко

22 хлв. лв. събра инициативата “Календар на Община Смолян” в помощ на Тошко. Кметът Николай Мелемов връчи събраните средства та майката на Тодор – Мария Апостолова. Това е рекордна сума, откакто е стартирала благотворителната инициатива, информират от пресцентъра на общинската администрация. 

Благодаря на всички хора от Смолян и страната, които бяха съпричастни към благородната кауза и закупиха за поредна година календара на община Смолян. Дарените от тях средства ще подпомогнат интензивните терапии и закупуването на необходимите консумативи, които ще направят по –пълноценен живота на Тодор. Той е наше дете и затова може да разчитате на помощ, която не приключва с тази инициатива. Винаги сме насреща да помогнем с каквото можем, каза Мелемов пред майката.

Изказваме и нашата благодарност към Вас, г-н Мелемов, за организираната благотворителна инициатива и всички хора, които се включиха в нея и дариха средства за Тошко. Трудно се съгласих да участваме, притеснявах се хората как ще го възприемат. Но сега ще говоря и с други майки, които изпитват подобни страхове да ги превъзмогнат и да се включат в благотворителност, която се организира за нашата деца. Кураж ми вдъхна съпричастността на хората и децата, които организираха различни инициативи за Тошко. Благодаря и на „Колите в Смолян“. За мен тази любов и съпричастност, която срещнахме от толкова много хора ни дава сили и кураж да продължим напред, каза развълнуваната майка.

Не трябва да се притесняват семействата на дечица с проблеми да търсят помощ. Трябва да бъдем съпричастни и да възпитаваме нашите деца в съпричастност. А подобни благотворителни каузи го постигат, посочи още Мелемов.

Припомняме, че нашият малък герой Тодор Апостолов е на 11 години и е от Смолян. Ражда се в седмия месец. При раждането всичко е нормално. След около две седмици се наблюдават нарушения в ритъма на дишане и е поставен на апаратна вентилация. Изписан е с диагнозата „Интравентикуларен кръвоизлив“, „Десностранен пневмоторакс“, „Бронхопулмонална дисплазия.“ Впоследствие е диагностиран с ДЦП, „Квадрипареза“, „Хидроцефалия“ и „Епилепсия“. Тошко не ходи и не говори.

Към момента предстои да се направи отново фибротомия по метода на Улзибат в Сърбия. Това е техника при която се срязват патологични фиброзни изменения на мускулите, предизвикващи контрактури и болки при децата. Вече има една направена такава манипулация през 2019 г. Предстои и консултация с ортопед за изкривяването на гръбначния стълб вследствие на отслабени мускули. Предстои закупуване на количка по-голям размер, стол –вертикализатор, както и рехабилитации.

Семейството се справя с необходимите процедури и медицински манипулации. Но тъй като Тошко расте се налага да се купува периодично нова количка за 1800 лв., терапевтичен стол и вертикализатор за деца с увреждания на стойност 4000 лв., а фибротомията в Сърбия през 2019 г. е струвала 3 000 евро.

Тошко има двама братя близнаци, които са на 15 години. Цялото семейство го обгражда с много любов, внимание и грижи.

Община Смолян благодари на всички, които показаха съпричастност към благородната кауза, както и на авторите на снимките, които ги предоставиха безвъзмездно за изработването на календара. Изказваме благодарност и към всички хора, фирми, търговски обекти, учреждения, цехове и образователни институции, които се отзоваха да продават календара с благотворителна цел.

За шеста поредна година тази инициатива ни дава надежда, че в колкото и трудни времена да живеем, доброто и съпричастността могат да случват чудеса.
 
Източник: Дарик.бг
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре