Menu
Неделя, 06 Януари 2019 16:08

25-годишният инженер Атанас Лютов хвана кръста в Долно Райково

Публикувана от Прочетена 2770 пъти
25-годишният инженер Атанас Лютов хвана кръста в Долно Райково снимки: Смолян днес!

Около 20 младежи се хвърлиха във водите на извора „Св.Иван“ в Долно Райково за Богоявленския кръст. Късметът споходи 25-годишният Атанас Лютов – електроинженер по професия. Наско скача за кръста за пети или шести път, но за първи път успява да извади свещеният символ от водите на извора „Св. Иван“.  Младият мъж пожелава преди всичко много здраве и късмет през настоящата година, на себе си, на семейството си и на всички свои приятели и съкварталци.

Най-малкият участник в Богоявленския ритуал тази година бе 12-годишният Ангел Ников, който заедно с по-големите си съкварталци скочи в студената вода. Ангел участва и в коледарската група, която бе сформирана за първи път в Долно Райково и наричаше за здраве и берекет на Бъдни вечер. Момчето пожела на себе си и на всички хора здраве и щастлив живот.

DOLNO RAIKOVO_2019 2.jpg

Край параклиса „Св. Иван“ в Долно Райково на Богоявление бе отслужен водосвет от отец  Живко Желев, съпровождан от песнопенията на църковния хор, ръководен от Златка Маргаритова. Свещеникът напръска десетките миряни със светена вода,за да бъдат здрави и благословени. Преди това в храм „Св. Теодор Стратилат“ в квартала бе отслужена празнична Света Литургия.

Днешният празник  ознаменува покръстването на Исус в река Йордан от Йоан Кръстител. Според библейската легенда в момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.

Народът вярва, че в този ден водата има силата да лекува, а хората, които скачат за кръста в реки, езера, извори, язовири… ще бъдат здрави и благословени през цялата година. 

Смолян днес!

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!