Menu
Петък, 06 Октомври 2017 17:45

28 пожара гасиха огнеборците през септември в Смолянско

Публикувана от Прочетена 1400 пъти

През изминалия месец септември 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 51 произшествия, от които 28 пожара, 20 пъти е оказвана техническа помощ, осигурено е едно дежурство на масово мероприятие и са посетени 2 лъжливи сигнала.
От възникналите пожари, 7 броя са с нанесени материални щети. В следствие на това е повредена покривна конструкция – 90 кв. м., повредено е имущество на едно домакинство. Унищожена е бяла, черна и компютърна техника – 4 броя и са опушени стени – 40 кв. м. Унищожена е иглолистна гора с площ 4,5 дка.
Най-често основна причина за тези пожари е небрежност при боравене с открит огън. В следствие на един от пожарите има един загинал – 86-годишен мъж.

Произшествията, възникнали по районни служби, са:
РС Смолян – 22 произшествия;
РС Девин – 2 произшествия;
РС Мадан – 1 произшествие;
РС Златоград – 3 произшествия;
РС Рудозем – 3 произшествия;
РС Чепеларе – 8 произшествия;
РС Доспат – 2 произшествия;
РС Пампорово – 4 произшествия;
РС Баните – 6 произшествия.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. Предвид отоплителния есенно-зимен сезон, с цел недопускане на пожари, да се извършат следните дейности:

- Да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.
- Да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.
- При преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството, да се уплътнява с негорими материали.
РД ПБЗН - Смолян препоръчва за отопление да се използват само стандартни отоплителни уреди и при експлоатация същите да не се оставят без наблюдение.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звъннете на телефон 112!

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!