4272 нови студенти приема ПУ „Паисий Хилендарски“ през новата академична година

4272 нови студенти приема ПУ „Паисий Хилендарски“  през новата академична година снимка: ПУ
4272 нови студенти приема ПУ „Паисий Хилендарски“  през новата академична година

4272 нови студенти приема ПУ „Паисий Хилендарски“ през новата академична година

Публикувана от / Страната и света / Вторник, 07 Април 2015 17:38
7 нови специалности разкрива университетът, предварителните изпити ще се проведат през юни, а записванията за тях продължават до 22 май

4272 студенти в общо 90 специалности е акредитираният прием, обявен в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за академичната 2015/2016 г. за деветте факултета, филиалите в Смолян и Кърджали и за Техническия колеж в Смолян, съобщават от висшето училище. Новата учебна година ще даде старт и на 7 нови специалности: „Счетоводство“, „Публична администрация“, „Славистика“, „Начална училищна педагогика“, „Индустриална физика с иновативен мениджмънт“, „Физика и астрономия“ и „Електроенергийна техника“, като последната ще се изучава в Техническия колеж на ПУ в Смолян.

И тази година Университетът дава на кандидат-студентите възможността да положат предварителни конкурсни изпити, като оценките от тях са равностойни на тези от редовната сесия. С тях кандидатите могат да участват в класирането или да се явят отново на същите изпити в редовната кампания през юли, като при формирането на бала се взема по-високата оценка. Предварителната конкурсна сесия по традиция се провежда през м. юни, а редовната – през юли.

За участие в предварителните кандидатстудентски изпити желаещите ще подават документи до 22 май 2015 г. в Университетския информационен център, в бюрата по градове или по интернет през сайта на ПУ „Паисий Хилендарски“ - http://www.uni-plovdiv.bg. На предварителната сесия могат да се явят кандидат-студенти, завършили средно образование в предишни години или дипломиращи се през учебната 2014/2015 година. Кандидатите без диплома за средно образование също имат право да се явят, но не участват в класирането.

Предимство да се запишат в желана специалност ще имат всички, издържали изпит на предварителна сесия с отлична оценка – 5,50 и по-висока, или получили отлични оценки от олимпиади, международни изпити – сертификати, и различни състезания, които се признават за конкурсен изпит за определени специалности. Същото се отнася и за кандидат-студенти, издържали предварителните изпити по музика и изобразително изкуство с оценка най-малко „Много добър“ 5,00, като съответните изпити трябва да удовлетворяват изискванията за прием в посочената специалност. За записване по първо желание в специалности с два приемни изпита – като „Право” например, ще е необходимо и двете оценки да са отлични.

Положилите успешно предварителните конкурсни изпити могат да участват в общото класиране, ако отговарят на условията за кандидатстване и подадат съответните документи в утвърдените срокове: от 16 юни до 2 юли 2015 г., в университета, в бюрата по градове или през сайта http://www.uni-plovdiv.bg.

Първият от предварителните изпити е и най-мащабният – по български език. Той ще се проведе на 1 юни. На следващият ден е и изпитът по история на България, а на 3 юни ще се явяват кандидатите по три предмета – математика, химия и психология. За 4 юни са насрочени изпитите по английски език, информатика и теология, а за 5 юни – по биология и география на България, както и тестът със събеседване по физика. Някои от факултетите обявяват и допълнителни ранни дати на изпити. На 25 април и 16 май има изпити по музика, на 20 април и 18 май по изобразително изкуство и по теология на 27 април и 25 май.

Редовните кандидатстудентски изпити ще се проведат от 5 до 11 юли включително. На първата дата са изпитите по география на България и по биология. Тестът по български език е на 6 юли. За следващият ден са насрочени писмените изпитите по английски език, химия и теология. На 8 юли ще изпитват по два предмета – история на България и информатика, а на 9 юли – по три: психология, френски език и физика. На една дата, 10 юли, са предметите „Математика“ и „Испански език“. Четири изпита има на 11юли: немски език, новогръцки език, музика и изобразително изкуство.Комплексният изпит по физическо възпитание е в на 7 и 8 юли. Традиционно запълването на випуска приключва през септември, когато в три кръга се провеждат изпитите за специалността „Актьорство за драматичен театър“ – на 14, 15 и 16 септември.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
Статии с етикет:

Проблясъци

  Ако трети ден не ви се работи, значи е сряда.

НАЙ - ЧЕТЕНО

Д-р Емилия Апостолова: „Напълно съм убедена, че чрез ваксинирането ще успеем да си върнем живота“

08-01-2021

Д-р Емилия Апостолова: „Напълно съм убедена, че чрез ваксинирането ще успеем да си върнем живота“

Д-р Емилия Апостолова – зам. директор по медицинските въпроси в МБАЛ – Смолян и началник...

Ски зоната в Пампорово е затворена заради неблагоприятни метеорологични условия

11-01-2021

Ски зоната в Пампорово е затворена заради неблагоприятни метеорологични условия

Ски зоната в Пампорово днес е затворена заради неблагоприятни метеорологични услови, съобщиха от "Пампорово" АД.   В...

170 млн. лв. постъпления в НАП Смолян за 2020 г.

07-01-2021

170 млн. лв. постъпления в НАП Смолян за 2020 г.

Близо 170 милиона лева са постъпленията в офиса на НАП в Смолян за приходите през...

Please publish modules in offcanvas position.