Menu
Неделя, 27 Август 2017 20:56

46 поклонници от Смолян бяха на св. Литургия на Кръстова гора

Написана от
Прочетена 2065 пъти
Кръстова гора Кръстова гора снимки: Росица Примовска

В неделната света Литургия в манастира „Света Троица“ на Кръстова гора се присъединиха днес 46 поклонници от храм „Св. Неделя“ в Смолян и други енории в града. Богослужението извърши йеромонах Евтимий. На клира пяха хористи от Смолян и иподякон Марин Донев под ръководството на архимандрит Висарион, игумен на манастира.

Десетките богомолци, дошли от различни краища на страната, се насладиха на сладкогласното молитвено пеене, на силно въздействащата атмосфера в храма „Покров  Богородичен“  и  целия манастирски комплекс.
Смолянската група се поклони и в старата църквичка с притаен дъх и свещички  в ръце. Посети аязмото „Гълъбичката“. С поклон и признателност бяха запалени свещички на специалното място, отредено за всички, загинали за вярата и Отечеството ни, архиереи, архимандрити, свещенослужители и дарители.

Както за всички, стъпили на Кръстова гора, бе силно преживяването в изкачването към Кръста, който дава благодат и изцеление  на силно вярващите. От двете страни към Кръста са издигнати 12 параклиса на първите ученици-апостоли на Христос и параклиса в чест на покровителя на българския народ св. Иван Рилски, на Три светители  - св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Йоан Златоуст и на покровителя на Родопите  св. Висарион Смоленски.

Тези малки светилища също бяха почетени с поклон, молитва и благодарност. Един пречистващ, спокоен, смислен и различен ден преживяха 46-те смолянски поклонници, които не са първи път посещават  Кръстова гора.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!