5 000 смолянчани подадоха годишните си данъчни декларации

5 000 смолянчани подадоха годишните си данъчни декларации

Доходите на физически лица се обявяват до края на април

5 000 клиенти на НАП Смолян са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от местния офис.

Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 5 май, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци е до края на юни 2021 г., напомнят от приходната агенция.

85% от всички декларации за доходите са подадени по електронен път - с персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис, сочат обобщени данни на приходната агенция. 

През първото тримесечие на 2021 г. в офиса на НАП в Смолян са издадени 937  персонални идентификационни кода. Гражданите могат да го използват за 35 електронни услуги, предоставяни от приходната администрация. Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.

Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700. 

  Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре