5 съвета за оценка на недвижим имот по време на оглед

Когато сте в търсене на своя нов дом или инвестиционен имот, огледът на потенциалната собственост е един от ключовите моменти. Подготовката и цялостното внимание, с което се отнасяте към процеса, определят дали вашата покупка ще бъде успешна и дали ще избегнете потенциални нежелани изненади в бъдеще. Научете повече от екипа на xnvd.bg, които са подготвили пет съвета, които ще ви насочат на какво да обърнете внимание по време на огледа на недвижимия имот.

  1. Внимавайте за състоянието на имота

При оглед на апартамент или жилище, е важно да направите оценка на общото им състояние. Проучете дали е необходим ремонт и ако има нужда – в каква степен. Възможно ли е да използвате жилището веднага или ще трябва да инвестирате допълнителни средства?

Не пренебрегвайте и състоянието на цялата сграда, особено ако става дума за апартамент. Проверете качеството на строителството, наличието на асансьор и други общи части.

  1. Запознайте се със собственика и брокера

По време на огледа може да зададете своите въпроси на собственика на недвижимия имот или на неговия брокер. Това е вашата възможност да разберете повече за историята и състоянието на имуществото, причините за продажбата, както и друга полезна информация.

  1. Разгледайте документите

Всеки недвижим имот трябва да бъде регулиран от определени закони. Може да проверите онлайн какви са изискванията и да проследите дали са налични всички необходими документи, както и това дали не са наложени някакви такси, или други задължения по имота.

Поискайте копие на протокола от последния проведен оглед на недвижимия имот. Той може да ви даде информация за възможни проблеми или неизправности.

  1. Планирайте огледа правилно

Насрочете огледите на недвижимия имот за различните части на деня. Това ще ви позволи да разберете как слънцето огрява всички стаи, каква е температурата през деня и др.

Ако имате съмнения относно качеството на строителството или други важни аспекти, може да наемете реализатор или друг специалист, който да направи професионална оценка.

  1. Внимавайте за детайлите

Обърнете внимание на малките проблеми, които могат да станат по-големи с времето. Те може да включват наличие на влага, пукнатини по стените или други проблеми, които не са лесно забележими на пръв поглед. Не пропускайте това и бъдете внимателни за всеки детайл. 

Огледът на недвижим имот е изключително важен момент при покупката. С правилната подготовка и внимание към детайлите, може да направите информиран и обмислен избор. Придържайте се към тези пет съвета и ще бъдете на правилния път към успешната сделка за вашия нов дом или инвестиционен имот.

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре