Menu
Петък, 08 Септември 2017 18:48

64 произшествия, от които 32 пожара са регистрирани през август в област Смолян

Написана от
Прочетена 1307 пъти
64 произшествия, от които 32 пожара са регистрирани през август в област Смолян снимка: Смолян днес!

През месец август 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 64 произшествия, от които 32 пожара, един път е оказана аварийно-спасителна дейност, 31 пъти е оказвана техническа помощ, осигурено е едно дежурство на масово мероприятие, получени са 3 лъжливи сигнала.

От възникналите пожари, 12 броя са с нанесени материални щети. В следствие на това е повредена покривна конструкция – 130 кв. м., повредено е имущество и са опушени стени на 3 домакинства.
Основни причини за тези пожари са: късо съединение и небрежност при боравене с открит огън.
Произшествията, възникнали по Районни служби, са:

РС Смолян – 31 произшествия;
РС Девин – 6 произшествия;
РС Мадан – 7 произшествия;
РС Златоград – 4 произшествия;
РС Чепеларе – 2 произшествия;
РС Доспат – 6 произшествия;
РС Пампорово – 4 произшествия;
РС Баните – 4 произшествия.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. В предвид на горещото време и създадените благоприятни условия за туризъм и стопанска дейност в горите и в съседство с тях напомняме:

• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд.
• Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.

• Забранено е изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.
• Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.
• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112.

Наред с осигуряването на твърди горива за предстоящия отоплителен сезон, призоваваме жителите на област Смолян, да осигурят пожарната безопасност като извършат следните дейности:

- да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.
- да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.
- при преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството да се уплътнява с негорими материали.
- да се използват стандартно изработени ламаринени розетки за защита отворите на комините.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112!

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!