Menu
Вторник, 11 Септември 2018 20:01

72 са произшествията в област Смолян за месец август

Публикувана от Прочетена 758 пъти

През месец август 2018 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 72 броя произшествия, от които 16 пожара, 2 пъти е оказана аварийно-спасителна дейност, 54 пъти е оказвана техническа помощ, получени са 3 лъжливи сигнала.

От възникналите пожари, 7 броя са с щети. В следствие на това е повредено е едно МПС, повредено е имущество на едно домакинство, опушени са 395 кв. м. стени, покривна конструкция – 90 кв.м.,
Четири броя от пожарите са в следствие на възникнало късо съединение.
Произшествията, възникнали по Районни служби за ПБЗН са: РС Смолян - 30 бр.; РС Девин – 5 бр., РС Мадан – 3 бр., Златоград - 16 бр., РС Чепеларе - 5 броя.; РС Рудозем – 3 бр., РС Баните – 4 бр., и Доспат -6 бр.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. В предвид на горещото време и създадените благоприятни условия за туризъм и стопанска дейност в горите и в съседство с тях напомняме:
• Забранено е паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи на разстояние 100 м от горския фонд.
• Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.
• Забранено е изхвърлянето на стъклени бутилки – дефекти по тях могат да създадат ефекта на лупа и да предизвикат запалване на суха растителност.
• Да не се извършват ремонт на автомобили и транспортна техника в съседство с горските територии и да не се допуска буксуване на автомобили по горските пътища.
• При забелязване на пожар в гората е необходимо незабавно осъществяване на връзка и сигнализиране на телефон 112.

Наред с осигуряването на твърди горива за предстоящия отоплителен сезон, призоваваме гражданите, да осигурят пожарната безопасност като извършат следните дейности:

- да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.
- да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.
- при преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството да се уплътнава с негорими материали.
- да се използват стандартно изработени ламаринени розетки за защита отворите на комините.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112 !

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!