Menu
Понеделник, 05 Ноември 2018 17:58

80 години ще чества църквата „Св. архангел Михаил“ в село Михалково

Публикувана от Прочетена 1007 пъти

На 8 ноември /четвъртък/ църквата в село Михалково, община Девин, освен патронния си празник ще чества и 80-годишнината от своето построяване.

Празничната св. божествена Литургия от 9 часа в храма  ще възглави архиерейският наместник на Смолянска духовна околия  Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението ще участват протойерей Тодор Веселинов, председател на храма, свещеници от Смолян и църковният хор към храм „Св. Теодор Стратилат“ в Смолян с диригент Златка Маргаритова.

Църквата „Св. архангел Михаил“ в село Михалково е построена през 1938 г. с доброволен труд на населението, в обзавеждането е помогнала и Пловдивска митрополия. За покровител на храма и селото е избран св. архангел Михаил – главният пазител на Небесното царство и главен страж на Божия закон. Той се изобразява с меч, поразяващ дявола. Църквата е установила празнуване на Архангеловден в началото на ІV век в чест на събора  на светите ангели /съборното единство на ангелските чинове/, начело с небесния им пълководец св. архангел Михаил.

В Смолянска духовна околия има още една църква, посветена на св. архангел Михаил. Тя е в село Чокманово, община Смолян. В нея на празника ще служи председателят на храма  отец Иван Василев.

Нека заедно на този ден да участваме в богослуженията и да благодарим на главния служител на Бога и пазител на човеците от изкушенията на злите духове св. архангел Михаил.

Архиерейско наместничество - Смолян

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!