Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Понеделник, 08 Май 2017

9 май – Ден на Европа – празник на единството и мира на стария континент

Публикувана от
9 май – Ден на Европа – празник на единството и мира на стария континент
   

Денят на Европа е празник на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. През 1985 г. ръководителите на страните от ЕС на заседание в Милано решават 9 май официално да бъде честван като Ден на Европа.

9 май в Смолян

По случай този всеобщ европейски празник информационен център „Европа Директно” Смолян организира съвместно с дългогодишни партньори различни инициативи.

На 8 май детски отдел на Регионална библиотека „Николай Вранчев” ще стане домакин на  среща с ученици от СОУ „Димитър Благоев” гр. Доспат.

В Зала 1 на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” на 9 май от  11:00 ч. стартира ежегодния фестивал на езиците, организиран от ЕГ „Иван Вазов” Смолян в партньорство с „Европа Директно” Смолян.

Смолянчани и гости на града – ОЧАКВАМЕ ВИ!

9 май в София

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират 3D мапинг шоу и ден на отворените врати за ученици по случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз.

Светлинното 3D мапинг шоу „Европа – твоят дом“ ще бъде прожектирано от 21:30 часа върху фасадата на сградата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“. Шоуто ще може да бъде гледано на живо от 21:30 ч. на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент.

Над 300 ученици от цялата страна ще посетят Дома на Европа и ще се включат в поредица от занимателни информационни инициативи и образователни презентации, посветени на Европейския съюз, неговата история и възможностите, които предлага на младите европейски граждани. На официалното откриване на Деня на отворените врати в Дома на Европа са поканени президентът на Република България г-н Румен Радев и български членове на Европейския парламент, чието участие се очаква да бъде потвърдено. Младежите ще имат възможността да участват в дискусия за членството на България в ЕС, част от която ще бъде и награждаването на лауреатите от конкурса за студентско есе на тема „България в Европейския съюз: десет години по-късно“, съвместно организиран от Представителството на Европейската комисия в България и Института за икономическа политика.

Прочетена 3864 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!