Актуална информация за обстановката в област Смолян

Актуална информация за обстановката в област Смолян

По общини ситуацията е следната:

Община Смолян – В гр. Смолян от ул. „Младост“ около 22:52 ч. на 11 януари 2021 година е постъпил сигнал до 112 за срутена къща, която е затрупала 12 човека. Мястото е посетено от пожарна, полиция и линейка. Най-малкото дете е още в болница без опасност за живота, останалите пострадали са прегледани и не се е наложило да бъдат хоспитализирани. Общината в момента търси общинско жилище за настаняване на хората, чиято къща е засегната.

Нивото на реката в Устово се е вдигнала с около 1 м и е на 30 см от преливане.

На ул. „Маестро Атанасов“ има паднали камъни и земна маса. На ул. „Станевска“ са паднали камъни и земна маса до бившия сервиз „Делю“.

В с. Писаница са паднали камъни на пътното платно. Навсякъде са изпратени екипи за отстраняване на проблема.

В с. Требище има запушена коруба. Кметският наместник е организирал багер за отстраняване на тапата.

В с. Еленска е активирано свлачище, което подлага на опасност 3 къщи.

Община Мадан – на ул. „Туристическа“ има паднала подпорна стена. Затиснати са един автомобил, има материални щети. Пострадали няма. Със Заповед на кмета на Общината са затворени ул. „Туристическа“ и ул. „Родопи„. На улица „Родопи“ също има паднала подпорна стена. Свлачище се е активирало на ул. „Родопи“ до бизнес инкубатора. Махала в с. Вехтино е откъсната, мостът е залят с вода и през него не може да се преминава.

В Община Баните нивото на реката се е вдигнало с около 40 см. Обстановката е нормална.

В Община Борино обстановката е нормална.

Община Девин – яз. „Тошков чарк“ прелива през преливника (3-4 м3).

Започва контролирано изпускане на яз. „Цанков камък“ със 100 м3 в сек.

Община Доспат – в село Късак се е образувало свлачище на ул. „Панорама“. За отстраняване на свлечената маса работи трактор през цялата нощ. По пътя с. Барутин – с. Бръщен е активирано свлачище, но пътят остава отворен. В с. Барутин на ул. „Тракия“ има наводнена къща, на семейството се оказва помощ от екип на ПБЗН. Нивото на яз. Доспат – приток 82,862 м3/с, свободен обем 58 422 000 м3.

В община Доспат е обявено частично бедствено положение за наводнение в село Барутин и активирани свлачища в селата Късак, Любча и Бръщен.

За Община Златоград падналите количества дъжд са около 50 л/м2. Нивото на яз. Златоград е 2,6 м под преливника, очаква се следобед да прелее пред преливника на хвостохранилището +25 см.

В Община Рудозем се отчита покачване нивото на всички реки, което към момента не предизвиква опасност.

В с. Средец, Община Неделино, има паднала подпорна стена, няма засегнати хора и имущество. Кметът на Общината е изпратил Комисия за оглед на щетите.

Община Чепеларе – в края на града, посока Пловдив, има опасност от наводняване на къща. На мястото е изпратен багер, който в момента работи. В с. Забърдо има сигнал за паднала подпорна стена с дължина около 60 м.

През последното денонощие в ОПУ-Смолян са постъпили сигнали и са извършени почиствания на свлечени земни и скални маси, отстранявани са единични камъни и дървета. Почистени са активирали се свлачища по пътя Рудозем-Смилян при км 6+200 – 15 м3 и км 8+100 – 35м3.

Към момента се почистват активирани свлачища по пътя Михалково-Кричим при км 73+700 (до разклона за с.Осиково) – около 80 м3, както и по пътя Чокманово-Смилян-Арда при км 20+500 – 30 м3.

Продължава почистването на наноси по пътните платна на пътя Смолян-Девин-Михалково-Кричим и пътя Гоце Делчев-Доспат-Борино-Девин.

За отстраняване на щетите по републиканската пътна мрежа, ОПУ-Смолян е мобилизирало 32 броя техника.

Към 8:30 ч. тази сутрин, 12 януари 2021 година, в област Смолян няма данни за населени места с прекъснато електрозахранване, с изключение на с. Мугла. Няма нарушено водоснабдяване.

 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре