"Алфа рисърч": ГЕРБ води пред БСП

"Алфа рисърч": ГЕРБ води пред БСП
Партия ГЕРБ е увеличила на 4,5 процента преднината си пред БСП пет седмици преди парламентарните избори според проучване на "Алфа рисърч". Точно преди да започне официално предизборната кампания проучването сочи 21.9% за ГЕРБ срещу 17.4% за БСП. Изследването е правено в периода 22-27 март. Преднината на ГЕРБ се е увеличила с 2,5% в сравнение с последното проучване на агенцията през януари т.г. БСП спада с един процент - от 18.5% през януари.

Най-силен е ръстът на "Атака" - от 1.9% прлез януари и никакъв шанс да попадне в Народното събрание, на 5.5% през март. ДПС запазва позициите си с 4.8%. Но от "Алфа рисърч" отбелязват, че има тенденция на спад в подкрепата към парнията на Доган и Местан в сравнение с парламентарните избори през 2009 г. Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите" губи привърженици - от 5.6% през януари на 3.9% сега, но според социолозите все още има шанс да бъде петата партия в 42-то Народно събрание. ДСБ на Иван Костов и "Единство" на Надежда Нейнски и Мартин Димитров със сигурност губят все повече симпатизанти и сега имат 1.8%. Но според социолозите биха се доближили до бариерата 4 процента при по-ниска избирателна активност. Несъществуващата партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. 28% казват, че не са решили дали и за кого да гласуват.

Уличните протести вече утихнаха, очевидни са разправиите и разцепленията в т.нар. граждански движения, но според изследователите "българското общество запазва значим протестен потенциал". 55% от анкетираните одобряват изцяло "гласа на улицата", 38% - частично, сочат от "Алфа рисърч". Готовността за участие в протести е по-ниска. Склонни да изразят недоволството си, излизайки на улицата са около една трета от запитаните, предимно младежите до 30-годишна възраст.

Почти всички анкетирани (92%) имат искания с икономическа насоченост. Много по-нисък (20%) е делът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания. Не толкова прякото участие във властта, колкото упражняването на контрол чрез граждански квоти в регулаторни органи и комисии се разпознава като най-ефективен механизъм за влияние върху управлението (56%). 20 на сто смятат, че протестиращите имат най-голям шанс да постигнат целите си чрез формиране на партия, с която да се явят на предсрочните избори. Други 23% виждат този шанс чрез включване в сегашните партии в зависимост от ориентацията на излезлите на улиците хора. Към момента щедрите социални обещания на националистическите формации са тези, които привличат протестния вот. Основна интрига на кампанията остава обаче въпросът, дали той ще продължи да се отлива към тях, или ще премине частично към нови политически субекти, коментират изследователите от "Алфа рисърч".

Усилията на президента Плевнелиев при съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват позитивно от хората. В момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик (32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни), и така запазва позициите си отпреди политическата криза.

Служебният министър-председател Марин Райков е слабо познат и съвсем естествено повечето хора нямат мнение за дейността му. За разлика от политиците, на значителна подкрепа са радва новият български патриарх Неофит - 42% от българите имат надежда, че той ще има по-активно отношение към случващото се в страната.

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре