Ансамбъл "Родопа" започва трилогията "Изтървани ритми"

Ансамбъл "Родопа" започва трилогията "Изтървани ритми"

Ансамбъл „Родопа“ представя премиерата на „Изтървани ноти“,  първата музикално-танцова постановка от трилогията „Изтървани ритми“, съобщи  главният художествен ръководител на ансамбъла Адриян Петров. Премиерата е довечера в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян. 

Трилогията включва три спектакъла, преплитащи различни жанрове в съвременно представяне на фолклора. 

В „Изтървани ноти“ ще звучи родопска и българска фолклорна музика в изпълнение на двата оркестъра и хора на ансамбъла, както и гостуващото участие на „101 каба гайди“. Съзвучието между духовия и фолклорния оркестър на „Родопа“ постига изключително красива полифония в интерпретацията на познати родопски мелодии и песни. 

Втората част на трилогията е наречена „Изтървани стъпки“ и ще се играе премиерно на 22 декември. Спектакълът, подготвен с работно заглавие „Една нощ в музея“, продължава стила на ансамбъла от постановката „Невястата“. Тя е определяна като стъпка към фолклорен мюзикъл. С мултимедийни изразни средства ще бъдат включени образи от творби на известни български художници.

Премиерата на  третото заглавие от трилогията „Изтървани песни“ ще бъде през януари, след което и трите спектакъла ще се представят пред публика като мегаконцерт. 

Трилогията е част от постковид репертоара на фолклорната формация. Турнето на „Родопа“ със спектакъла „Космическата Валя Балканска“ в страната показа завръщането на публиката след ограниченията по време на пандемията, казват музикантите.  

Източник: БНР

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре