Апелативният съд в Пловдив остави в ареста шестима от задържаните за проповядване на радикален ислям

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста шестима от задържаните за проповядване на радикален ислям
Пловдивският апелативен съд остави в ареста шестимата мъже, арестувани в края на ноември при акция на ДАНС срещу радикалния илямизъм, предаде БТА. Задържаните са Ахмед Муса Ахмед, който има осъдителна присъда по друго висящо дело за радикален ислям, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил и Стефан Димитров. Те са обвинени, че са проповядвали идеите на "Ислямска държава", като носели фланелки и знамена с нейните символи.
Ахмед Муса, според прокуратурата, е помагал и на бойци, заминаващи да се бият в Сирия на страната на крайните ислямисти.
Обвинението срещу тях е за пропагандирането на война. "Роди се чудовище на териториите на Сирия и Ирак, но какво общо имат нашите подзащитни с това? Няма никакви доказателства, че те са подбуждали някого към война", заяви в залата адвокат Валери Стоичков.
Защитникът на Ахмед Муса Хари Харалампиев пък обяви, че текстът за проповядването на война е мъртъв и неприложим в демократично време. "Дори и да е така и да има лош закон, той трябва да се спазва", отвърна председателят на съдебния състав Христо Белев.
Адвокатите поискаха по-леки мерки за неотклонение, тъй като клиентите им давали обяснения пред разследващите. Съдът реши, че престоят в ареста е единственият начин, който гарантира участието на шестимата в разследването. Ново искане за излизане за промяна на мерките им за неотклонение може да бъде внесено най-рано след два месеца.
Седмият задържан при акцията на ДАНС - 29-годишната първокурсничката по специалността "Български и турски език" в ПУ "Паисий Хилендарски" Александрина Ангелова, е освободена с прокурорско постановление под парична гаранция от 5000 лева. Тя е обвинена, че е проповядвала сред жени в Пловдив, Смолян и Пазарджик и че е превеждала ислямската книга "Вероотстъпване от исляма". Според държавното обвинение книгата е опасна и забранена в арабския свят.
Екатерина Терзиева, БТА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре