Menu
Петък, 21 Септември 2018 02:42

Апостол Кисьов дал идея на Филип Кутев да създаде едноименния ансамбъл през 1951 година

Публикувана от Прочетена 1200 пъти

Знаменитият фолклорист, определен като баща на организираното гайдарско движение в Родопите Апостол Кисьов, започнал своята творческа дейност от читалище „Пробуда - 1903” в Стойките, където през 1948 година създава първият в България Ансамбъл за автентичен фолклор от певици, певци и инструменталисти. С него печели много отличия и награди на регионално и национално ниво. „Мога да кажа с гордост,  че след едно от участията в гр. Пловдив, други двама известни фолклористи – Филип Кутев и Асен Диамандиев, са изключетилно впечатлени от дейността на самодейците. От тук идва идеята на Кутев да създаде професионалния Ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев” в София през 1951 г., който днес се радва на световноизвестна слава”, каза Мария Кисьова – председател на НЧ „Пробуда – 1903” и председател на Инициативния комитет за организиране и провеждане на първия Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов” в село Стойките.  

Днес дейността на Апостол Кисьов се продължава от десетките школи по гайда в целия регион, където се обучават стотици деца, а също и от Ансамбъл „Борика” при НЧ „Пробуда - 1903” – с. Стойките.  „Създаден в това малко селце, в което живеят около 150-200 човека,  Ансамбълът е на едно изключително професионално ниво. В него 35-40 самодейци творят с душа и сърце”, каза Веселина Бабаджанкова.

„Всички знаем колко са специфични родопските песен и танц. За да усетиш автентичния, истинския родопски фолклор, трябва да си растнал в Родопите, да си пял, свирил, да си живял сред тези хора. Родопската фолклорна област не е богата на бързи и  игриви танци и песни, но това което притежава е много специфично и не по-малко красиво. За да можеш да пееш и танцуваш, за да можеш да свириш,  трябва да имаш душа и сърце”, каза още Мария Кисьова.  

На 22 и 23 септември истинския, автентичния родопски фолклор ще звучи в село Стойките, където ще се проведе първият Национален гайдарски събор „Апостол Ксиьов”. На него ще си дадат среща гайдари от страната и чужбина, както и любители на фолклора. А всички те, заедно, ще отдадат почит на бащата на организираното гайдарско изкуство, известният фолклорист Апостол Кисьов. 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!