Menu
Сряда, 09 Август 2017 10:50

Археолози започват поредни разкопки на "Момчиловата крепост" край Смолян

Написана от
Момчилова крепост Момчилова крепост
Регионалният исторически музей в Смолян започва от 1 септември разкопки на "Момчиловата крепост" край с. Градът, информират от РИМ. Разкопките се финансират със средства, отпуснати от държавната програма за проучване на археологически обекти.

Археолозите ще изследват част от стената на крепостта с прилежащи помещения с обща площ 70 кв. м. Това са поредни разкопки на "Момчиловата крепост", която бе превърната в туристически обект.
 
Очакванията са да се научи още за фортификацията в Родопите през Средновековието и за живота в това високопланинско военно укрепление, уточняват от Регионалния исторически музей.
 
Находките от археологическото проучване ще останат към фонда на РИМ- Смолян. Научен ръководител на разкопките е археологът д-р Николай Бояджиев, а консултант- проф. Маргарита Ваклинова.

"Момчиловата крепост" е късноантична и средновековна крепост, съществувала като укрепление през 6-7 в., 11-14 в. Обектът е археологическа архитектурно-строителна недвижима културна ценност с национално значение от 1966 г.
 
Източник: БТА
 
 
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!