Архиерейска вечерня с целия Богородичен акатист в храм „Успение Богородично” – с. Широка лъка

. . . . . .

Благочестиви християни се събраха в петъчния ден на 19 април в храм „Успение Богородично”- с. Широка лъка, за да вземат молитвено участие в съборната въхвала на Божията Майка.Те бяха зарадвани от архиерейското посещение, което превърна богослужението в духовен празник. Вечерното последование отслужи Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужиха йеромонах Евтимий от манастира „Света Троица”- Кръстова гора, секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков,   протойерей Иван Марински, председател на храма, и  свещеник Димитър Петров от храм „Успение Богородично”- Чепеларе.

Пред иконата на Божията Майка, духовниците прочетоха съборно четирите статии на Акатиста, а миряните изслушаха в молитвена тишина песнопенията на Молебния канон и възхвалните и благодарствени думи към Пресвятата Владичица и Небесна Царица. Събрани в този велелепен  Божи дом във време на духовен подвиг, вярващите се помолиха  за застъпничеството й пред Господ Иисус Христос   за прошка на греховете им и спасение на душите им.

Вечерното богослужение уважиха кметът на селото г-н Васил Седянков и директорът на НУФИ- г-жа Стоянка Тенова.

 В края на Богородичния акатист епископ Висарион се обърна към  Божия народ с прочувствено слово:” Отново в тази петъчна вечер на петата седмица от Великия пост ние в тържественост и  трогателност застанахме с трепет и молитвено преклонение пред светата икона на Божията майка. Възторжено в богослужба принесохме на Пресвета Богородица акатистни хвалебни песнопения.Църквата прославя Света Богородица, защото тя е пример за радостта, която и ние трябва да имаме.Тя е упованието и надеждата ни”, каза в словото си владиката.

Той благопожела на християните да извървят оставащите дни на Великия пост с духовна ревност, а те от своя страна, изпълнени с благодат, се отправиха към домовете си, за да просветлят и своите близки.Викарният епископ преподаде на всички, енориаши и гости, архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Сийка Кетева
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре