Архимандрит Антоний е новият митрополит на Западна Европа

Архимандрит Антоний
Светият синод на Българската православна църква избра Архимандрит Антоний за митрополит на Западна Европа.
Дядо Антоний бе избран единодушно с 10 гласа, съобщи ИА КРОСС. Другият кандидат - епископ Яков, не получи нито един глас.
Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф не е изпратил писмо със своята воля. В гласуването не участва и Неврокопският митрополит Натанаил.
Доскоро престола за Западна и Средна Европа заемаше митрополит Симеон, който се оттегли заради влошено здраве и живее в специализирана институция във Финикс, САЩ.
На 20 октомври бе Епархийският избор, който е първият етап от избора на митрополит. Тогава в Берлин, където е центърът на овакантената епархия, под председателството на Великотърновския митрополит Григорий, наместник на овакантения Западно и Средноевропейски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Константийски Атноний - 48 гласа, и Месемврийският Яков - 35 гласа.

Архимандрит Антоний - със светското име Живко Михалев, е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва основно образование в родния си град. През 1993 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, която завършва през 1998 г. с отличен успех и е приет да следва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". По време на следването си е ежедневен певец в столичния храм "Успение Богородично" в кв. Малашевци. През полетта на 2002 г. постъпва като послушик в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" - Видинска епархия, където приема монашески постриг под духовното наставничество на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". През есента на 2002 г. е ръкоположен за епархийски дякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах. След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като ефимерий-преподавател в ПДС. На 21 ноември 2006 г. е отличен с офикията "архимандрит" от Русенския митрополит Неофит. От 1 май 2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия, а на 23 март 2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм "Св. Марина" и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре