Аязмо лекува и помага на семейства да се сдобият с рожба

Храмовият комплекс  „Успение Богородично” в Кърджали привлича поклонници
със спокойствие и красота


uspenie_bogorodichno_kardzhali_014

„Неподвижно дете проходи след молитви в църквата, аязмото пък изцери стотици и помогна на много жени да се сдобият с рожба”. С разказа за тези чудеса ни посрещнаха миряни от Кърджали пред входа на храмовия комплекс  „Успение Богородично” в кърджалийския квартал „Гледка”. Много бяхме слушали за манастира на отец Боян Саръев, станал известен след като се зае с нелеката мисия да върне в християнската вяра потомците на ислямизираните българи. Самият той е роден в семейство на българи мюсюлмани, но приема християнството и започва усилена проповедническа, духовна и обществена дейност в Родопите.
uspenie_bogorodichno_kardzhali_016uspenie_bogorodichno_kardzhali_009
Знаехме, че храмовият комплекс „Успение Богородично” в Кърджали е красиво място, но гледката,  която се разкри пред очите ни, след като отворихме дървената порта и прекрачихме прага, няма аналог. Уникалното съчетание от спокойствие, зеленина и цветя предава на светата обител изключителна обаятелност и магнетизъм.  Добре поддържаният двор, малкото езерце, пъстроцветните цветя, оформените храсти и дребните детайли допълват атмосферата, присъща на всеки един православен храм. Навсякъде е чисто и подредено, а външните стени на сградите в комплекса, в това число и на хотелската част, са изографисани. В парка има маси и пейки за отмора, предлагат се и топли и безалкохолни напитки. Духовното средище разполага с библиотека, столова и зала за семинари. Или иначе казано – всичко необходимо за така наречения религиозен туризъм, добиващ все по-широка популярност.
uspenie_bogorodichno_kardzhali_013uspenie_bogorodichno_kardzhali_012
За аязмото в двора на комплекса разказват, че лекува вътрешните органи, очни заболявания и успокоява. Безброй са случаите, когато бездетни семейства се сдобиват с рожба, след като се поклонят в храма и пият от лековитата вода. Най-важна обаче е вярата, че Божията помощ ще се докосне и до тях, коментираха възрастните жени. През уикенда стотици вярващи от близо и далече се стекоха в манастира в Кърджали, за да избягат от градската атмосфера и се потопят в един различен свят, даващ спокойствие и утеха. Кризата обаче се усеща и тук. Нощувките са по-малко, в сравнение с предходни години.
uspenie_bogorodichno_kardzhali_017uspenie_bogorodichno_kardzhali_018
Храмовият комплекс "Успение Богородично" е изграден по инициатива на отец Саръев и изцяло със средствата на дарители. Предание разказва, как преди около век Света Богородица се явила насън на бежанката Калина Кехайова, която живеела в  кърджалийското село Джебироглар. Божията майка заръчала да бъде изграден храм с нейното име в местност до селото. Калина разказала съня на съселяните си, но никой не повярвал. След време Богородица пак й се явила и обещала да даде знак на тези, които започнат да строят храма. Така и станало – при първата копка открили завита на руло икона, а при втората - бликнала лековитата вода на аязмото. Хората построили на мястото дървен параклис, а през 1938 г. започнало строителството на църквата „Успение Богородично”. В градежа участвали както християни, така и мюсюлмани. Отец Боян Саръев е въведен в храма преди 20 години. Местните разказват как  и на него му се присънила Божията майка и му заръчала да изгради манастирски комплекс за утеха на много християни. Отчето така и направил. Тук се намира единствената в България частица от Светият кръст Господен - откритие при разкопки на археолога Николай Овчаров. В комплекса има и параклис - „Св. Киприан и Иустина“, в който всеки четвъртък отецът отслужва молитва и прави водосвет.

 

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре

Така живеем в Родопите

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите

02-09-2013

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки…

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите, в рамките на три поредни д...

Руска икона „Казанская Богоматерь“ 135 години закриля родопски домове

27-02-2013

Руска икона „Казанская Богоматерь“ 135 години закриля родопски д…

Иконата на баба Калина „Божията майка с младенеца“ от Соколовци е един от ценните експонати в тематич...

Стотици родопчани се включиха в празниците на Смолян

22-10-2009

Стотици родопчани се включиха в празниците на Смолян

Стотици родопчани се поклониха пред подвига и саможертвата на героите, дали живота си за свободата на Родоп...