Бъдещо финансиране и възстановяване на ЕС: ЕП ще оцени резултатите от срещата на върха

Бъдещо финансиране и възстановяване на ЕС: ЕП ще оцени резултатите от срещата на върха

Евродепутатите ще обсъдят резултатите от срещата на върха на ЕС на 17 - 21 юли с председателите на Съвета и Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен в четвъртък, 10:30 ч. българско време.

В края на извънредния пленарен дебат, насрочен от 10:30 ч. до 13:30 ч. на 23 юли, членовете на ЕП ще приемат резолюция относно многогодишната финансова рамка (МФР), системата за собствени ресурси и плана за възстановяване на Европа.

Коментирайки резултата от заседанието на Европейския съвет, състояло се на 17 - 21 юли в Брюксел, председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви във вторник: „След дни на дискусии европейските граждани очакват споразумение, което да отговаря на значимостта на този исторически момент. Загрижени сме от опасността, в бъдеще европейската солидарност и общностният метод да бъдат загубени. Европейският парламент определи своите приоритети и очаква те да бъдат изпълнени. Многогодишната финансова рамка трябва да бъде в състояние да отговори на основните предизвикателства пред Европа в средносрочен план, като Зеления пакт, дигитализацията, икономическата устойчивост и борбата срещу неравенствата.“

„Нови източници на собствени ресурси са необходими незабавно. Нуждаем се едновременно с това от мерки за гарантиране на ефективната защита на върховенството на закона. Също така Парламентът многократно призовава за прекратяване на отстъпките за държавите членки. Ако тези условия не са изпълнени в достатъчна степен, Европейският парламент няма да даде съгласието си. Пандемията от COVID-19 все още не е преминала и наблюдаваме нови огнища в Европа. Повече от всякога е необходимо да се действа бързо и смело."

Следващи стъпки

Съветът на ЕС трябва да финализира мандата си да започване на преговори с Парламента относно МФР за 2021-2027 г., реформата на собствените ресурси и плана за възстановяване. Парламентът ще има последната дума относно МФР, преди тя да влезе в сила. Настоящият многогодишен бюджет изтича на 31 декември 2020 г.

Евродепутатите ще представят условията си в резолюция в пленарна зала в четвъртък. Преговарящият екип на ЕП ще започне преговори с германското председателство на Съвета на ЕС възможно най-скоро.

Пресслужба на Европейския парламент

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре