България, Гърция, Северна Македония и Косово са лидери в туризма на Балканите

Наградените Кметът на Габрово получава наградата Приз Община Казанлък Община Каварна Гимназия Туризъм Варна Награда за Община Родопи
Балканските Оскари връчиха 32 златни статуетки
България, Гърция, Северна Македония и Косово са лидери в туризма 
 
32 златни статуетки бяха връчени от осмото издание на годишните награди на туристическата индустрия на Балканите миналата вечер в хотел Премиер в София.  Събитието отново акцентира върху приятелството и добросъседските отношения на Балканите, а в различните категории бяха отличени общини, туристически дестинации и агенции, хотели, атракции и успешни практики в туризма от България, Гърция, Северна Македония, Турция и Косово.

Специалните гости на събитието бяха  Н.П. Делфин Плана – посланик на република Косово, Лиляна Арсова – главен юрисконсулт на Министерство на туризма, Катя Биска – член на Гръцко-евроазийската търговска камара, Йордан Йорданов – зам.-председател на сдружение Туризъм, Николай Кръстев – кореспондент на Македонската информационна агенция в София, телевизионната звезда Георги Низамов и медийни партньори, които връчваха златните статуетки. 
 
Сред официалните гости бяха кметовете на община Габрово Таня Христова, кметът на Каварна -  Елена Балтаджиева, Емилия Иванова - зам-кмет, на община Родопи, Ферит Идризи - кмет на косовската община Вуштри, д-р Момчил Маринов - директор на исторически музей "Искра" в Казанлък,  Гергана Япаджиева - директор на ПГТ "Проф. Асен Златаров" във Варна, Баки Ноти - председател на Туристическия съюз в Косово,  Христофорос Каланидис  - главен мениджър на Greek Pride Халкидики,  Ридван Аслани - изпълнителен директор на Hotel Astoria Luxury & SPA в Косово,  Джемал и Звезделина Кара - собственици на Медикъл Караджъ и Караджъ Турс и други.
 
"Наградените общини тази вечер успяха да достигнат  резултатите от посещенията на туристи от годината преди Ковид - 2019. Като за община Каварна разликата е с едва 20 % от броя на туристите преди епидемията", обобщи гостът от Министерството на туризма Лиляна Арсова. 
 
"Тези резултати са достойни за високите оценки на журито още повече, че в съседство със страната ни се водят военни действия, които допълнително усложняват работата на туристическия сектор", допълни водещата на церемонията - журналистката и пиар Патриция Кирилова. 
 
Кметът на Габрово Таня Христова обобщи, че общината отдавна води последователна и целенасочена политика в сферата на културата и туризма, а успехите не са просто късмет или упование единствено на безспорните културни и природни дадености, които градът притежава. „Благодаря на всички, с които заедно вървим по пътя към тази награда, на всички, които посвещават време и усилия и продължават да работят за превръщането на Габрово в утвърдена и разпознаваема туристическа дестинация”, развълнува се на сцената Таня Христова
“Настоящата 2022 година по отношение на туризма в Габрово се очертава по-успешна от 2021-ва”, подчерта Лиляна Арсова, която връчи приза на Габрово. 
По време на събитието съорганизаторът на Балканските туристически награди - журналистът и пиар Патриция Кирилова, получи признание за упоритата работа по изграждане на приятелски и добросъседски отношения със Северна Македония.

"Като председател на Туристическата Камара към Съюза на Стопанските камари на Република Македония номинирам Патриция Кирилова за амбасадор на македонския туризъм в Република България", каза в официално обръщение към гостите един от водещите авторитети в туризма на Балканите - г-н Аркан Керим. Той получи специалната награда за най-добро промотиране на туризма на югозападната ни съседка, която достигна пето място в света като дестинация с най-голям ръст на чуждестранни туристи. За периода януари – септември 2022 г. спрямо същия период на предходната година броят на туристите в Северна Македония се е увеличил с 37.0%, а именно: местните туристи с ръст от  4.3%, а чуждестранните - с рекордните 88.2%.
 
Кореспондентът на МИА Николай Кръстев направи и интервю по повод мотото на Балканските туристически награди - за приятелство и добросъседство чрез туризма със съорганизатора на събитието, като интервюто е публикувано в редица медии в югозападната ни съседка.
 
Призьорите се насладиха на вечните фолклорни ритми със звездата на българската фолклорна сцена Венцислав Пенев - солист на БНР и на ансамбъл "Нестия", певец, педагог, радиоводещ, носител на множество индивидуални награди и ръководител на ДФ "Канарчета". С него танцуваха и младите таланти на детския ансамбъл Бисерче. Съводещ на събитието бе  новото лице на театралната сцена, както и на българския радио и тв ефир - Емил Христов.
 
Партньори на церемонията бяха   козметичния гигант РЕФАН, винарска изба “Едоардо Миролио”, дигиталният лидер Фреш Принт и  йонизираната вода Канген. 
 
 
 Снимки Ромео ЧОЛАКОВ
 
 
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре