Петък, 26 Март 2010 20:40

Барселона - градът на Гауди, фиестата, сиестата и хамона - част 2

Публикувана от
Барселона
Барселона Барселона Смолян днес!
В тримилионното сърце на Каталуня няма задръствания и смог
 
 
Разказваме Ви за Барселона, първо за да видим на какво място се изнесоха много нашенци и второ, за да разберем какво привлича милиони туристи към това място. Нали и тук развиваме туризъм. Можем също да се поучим и от уредба на град – в тримилионния испански град няма задръствания, за разлика от положението в почти всички градове у нас. Причината - перспективно градоустройство с широки улици и уреден транспорт. Ще се затъжите, но по техните пътища няма дупки. Друго, на което можем да се поучим, включително и смолянчани, е култура на движение. Там също всички бързат, както в Смолян, но в тримилионния конгломерат неотклонно спират на пешеходните пътеки, а не карат бабички да притичват по тях на бегом, понеже всички трябва да се съобразяват с желанията на родопския мъж! Можем да се научим и на това как е уредена заетостта за инвалиди - те продават билети и чистят облечени в специални униформи улиците на града. Можем да се поучим и как се поддържа чист град с толкова много жители и още толкова туристи. А и на най-важното можем да се научим на учтивост, каквато проявяват испанците към всеки. Ще Ви поздравят, нищо че не ви познават. Затова и не отблъскват туристите. Това, което е неприятно в този огромен град са изкусните улични джебчии. Тъжното е, че сред тях, според местни, има много нашенци, а основната маса са румънци и пришълци от други бивши соцдържави. Много родопчани отидоха в Испания, част от тях са и в Барселона. Жалко е, че нашата държава няма да си върне децата на много от тях. Вместо да посрещат туристи и да развиват земеделие по родопските баири, те ще останат там завинаги и постепенно ще се претопят. А Барселона ще просперира, с многото си атракции и отношение към туристите.
barselona2_00008barselona2_00018
 
Гауди /продължава от първа част/
Архитектът-емблема на Барселона - Гауди поема работата по строежа на катедралата през 1883 г. от колегата си Франсиско де Паула дел Вийяр и се отдава изцяло на проекта. Според плана му катедралата, която съчетава католическата внушителност с оригинални хрумвания трябвало да има петкорабна базилика, обградена от 18 кули, високи по 107 м. Гауди прекарва по-голямата част от времето си в своята работилница в катедралата, като се труди над изящните фигури до най-последната завъртулка. Но доживява да зърне само една от днешните четири кули на централната фасада. Сътрудниците му продължават работата, като стриктно следват неговите планове и скици. Строежът обаче е прекъснат през 1936 г. По време на Гражданската война в Испания част от катедралата, включително и стаята, в която се намират чертежите и рисунките на архитекта, изгарят.Работата по Саграда фамилия е възстановена през 1952 г., като се използват открити останки от моделите и чертежите.
barselona2_00002barselona2_00003
До 1976 г. са завършени фасадата и четирите кули "на страстта" (западната част). Досега тя можеше да бъде завършена ако се беше намесила държава, творението -мечта обаче ще продължи да се прави изцяло с даренията на вярващите, обясняват в Барса. Отпечатъкът на Гауди в Барселона не свършва дотук. Още 11 негови шедьовъра търсят непременно да видят армиите от туристи из Барселона. Творенията му "Каса Мила" и "Каса Батийо" са издигнати в началото на ХХ век. "Каса Мила" е известна още и като "Ла Педрера" - Каменоломната. Жилищната сграда е уникална с това, че няма нито един прав ъгъл отвън или вътре, прилича на изгладена от море скала, нагъната като вълните. Тя също се смята за един поклон от Гауди към гениалността, с която природата извайва формите си. Дворецът Гюел е друго негово творение, което се запомня завинаги. Това е една от най-луксозните сгради в Барселона. Тя била построена през 1888 г. за граф Еузебио Гуел, известен текстилен индустриалец и един от най-големите меценати на Гауди. Сградата е уникална със съчетанието си на мраморни колони и параболични арки, а таваните са украсени със страхотни дърворезби.
barselona2_00004barselona2_00005
Централното помещение в двореца е с височина почти 16 метра и опира директно до покрива, където е издигнат огромен купол с множество малки отвори. В центъра на купола Гауди е направил по-голям отвор, надстроен с кула с още стъклени отвори. Светлинният ефект, който се получава е неповторим. През 1986 г. ЮНЕСКО обявява сградата за паметник на Световното културно наследство, а в момента  дворецът Гюел е музей. Гауди обаче продължава да ни изненадва, този път с паркът "Гюел", където природа, архитектура и градоустройство си дават среща за една обща симфония на красотата и необичайното. След като ви посрещне най-известния пъстър гущер на света - скулптура на входа, следват криволичещи пътеки, украсени с добре поддържани цветни лехи и  несиметрични тунели. Паркът Гюел е едно от тези места, където човек лично трябва да съпреживее атмосферата. Кътче излязло от приказките, което ни напомня, че смисълът на живота на човешките същества е радостта. Някои още по-простичко казват, че са се влюбили в това място.
 
 
Цитаделата, Ноу Камп, Аквариума
Освен с Гауди Барселона е забележителна и със своите готически и неоготически сгради в централната част на града и с история. Триумфалната арка, копира тази в Париж и е построена, като вход за Световното изложение през 1888 г. В близост до нея се намира красивия парк "Цитаделата" с фонтани, зоологическа градина и музей на праисторията. По поляните през лятото в сиестата почиват и туристи и местни, а артистични натури се изявяват по алеите. Друго място, което няма как да подминем е прочутият стадион Ноу Камп. Построеното през 1957 г. съоръжение привлича хиляди туристи. За да стъпят на тревата му стотици чакат всеки ден с часове на дълги опашки, а междувременно купуват и безброй сувенири на Барса от магазина до входа. Друга гордост за Барселона е аквариума им, който е най-големият в Европа. Срещу вход от 17 евро човек "влиза" в подводния свят на чудесата, където над главата му, докато минава през воден тунел, величествено се разминават акули, скатове и други морски обитатели. В по-малките аквариуми се гмуркат всички водни герои от детските филмчета, а туристите ахкат пред странни анемонии, октоподи и морски кончета.
barselona2_00014barselona2_00015
След разходката из дебрите на подземния свят можете да си купите сувенири от магазина на аквариума, а след това да поемете към статуята на Христофор Колумб – сочещ и гледащ към нови светове, застанал с хоглед към морето, като за посрещане и изпращане на морски пътешественици. Статуята  е издигната през 1888 г. – от желязо и бронз, отново заради споменатото вече изложение. Била вдигната като символ, който да напомня на хората за откриването на Америка. Има панорамен асансьор, с който може да се качите до върха й, от където се разкрива атрактивна панорама към La Rambla и антикварния пазар на Барселона, събрал всякакви предмети от миналото. Между него и аквариума по плочниците се разполага и един друг, нерегламентиран пазар на чернокожи. Всеки от тях хитро е вързал брезент на две по диагонал, и в момента, в който полицай мине, с едно захващане в средата събира цялата стока и изчезва. Продават от ветрила през чанти, очила и друга кинкалерия.  Не без усмивка туристите следят групичката с прибрани дисаги, подбрана от поредната обиколка с мотор на полицай. След малко обаче чернокожите отново се подреждат и разтягат сергиите си. След поглед към пристанището, във водите, на което се виждат доста риби, следва разходка по най-пренаселената улица на града - ларгото La Rambla.
 
 
Ларгото
Въздухът е наситен с влага и жегата през летните месеци е голяма, но никъде не се виждат оси и мухи, което за българина си е изненада. Има обаче комари, които ако ви докопят, хапят зловещо. La Rambla започва от статуята на Колумб и стига до Площад Каталуня, където се събират всички видове транспорт на града. Осеяна с множество магазинчета за сувенири, с пешеходна алея по средата, на която се кипрят още куп сергии, това е главната туристическа артерия. Улицата е претъпкана от пешеходци и безброй мимове, преобразени в костюми на герои и готови да се снимат или да ви изкарат акъла срещу някой цент. Това е и подходящо място за обяд на крак, тъй като има достатъчно тапас барове и дюкянчета с различни сандвичи. За небързащите има и няколко ресторанта, където се сервира местната паеля. На улицата е и чешмата, за която се говори, че ако отпиете вода от нея ще се върнете отново в сърцето на Каталуня.
barselona2_00023 barselona2_00024
От шума на ларгото може да избягате в Barri Gotic – тесните улички на централната част, по които не минават коли, просто защото разстоянието не позволява. Сградите са стари и почти от всеки балкон се подават куп цветя. Лесно можете да се здрависате от балкона си със съседа от съседната кооперация. В тази част  може да се посмеете на начините на паркиране на местните. Понеже няма място, идващия избутва с колата си леко предната и задната паркирали коли, и буквално се установява под броните им.  Една от уличките ни отвежда към катедралата на Барселона, което се реставрира в момента, но отвън често има концерти на открито. По стълбите пред великолепната й фасада, извисяваща се още от 1298 г., вечер насядат младежи, а закъсали странници даже и преспиват. За гастрономите най-голямата атракция пък е Мarcat de La Boqueria,  най-известният хранителен пазар в Барселона. Към него се влиза от ларгото. Огромния пазар впечатлява с внушителните кули от плодове, зеленчуци, бонбони, огромните свински бутове, наричани хамон и обожавани от испанците, хлябове и невероятно разнообразие от видове риби, миди, октоподи и други морски деликатеси.
barselona2_00012barselona2_00011
Ако сте стигнали в Барселона не може да не опитате паеля, традиционното им питие сангрия, добре е да се знае обаче, че в баровете се употребява само вино и бира, а концентратите се сервират в баровете. Цигарите доста по-трудно се откриват отколкото при нас, защото има тотална забрана за пушуне в затворени помещения, по улиците и там обаче не липсват пушачите. Купуват си цигари от машини в баровете. За любителите на рока има и знаково рок кафене на площад Каталуня. Вътре ви посреща окачен над бара на тавана Кадилак, на чиито номер пише "Бог ми е навигатор". Кафенето е пълно с реликви от известни икони на рока. Отпред на площада пък може да се снимате сред стотиците гълъби, които редовно се хранят от местни и туристи.
 
Танцът на фонтаните
Това обаче, което наистина ще ви трогне в този космополитен град е шоуто на фонтаните на площад Испания. От двете страни на улицата към основния огромен фонтан водят десетки малки фонтани. В определен ден от седмицата хиляди туристи се събират на площада за шоуто на танцуващите фонтани. Това, което виждат е незабравим спектакъл от звук, светлина и водни струи. В различни цветове струите на водата на основния фонтан буквално танцуват под звуците на класическа музика, а след това и на диско, рок парчета и балади.
barselona2_00021barselona2_00020
Вниманието към покоряващата гледка обаче не бива да ви подмамва да не следите багажа и портфейла си, защото тук се събират и най-изкусните джебчии, повечето придошли от бивши соцдържави. В Барселона много често има фиести, а закон, който спазват и туристи и местни, е сиестата следобяд, така че планирайте обиколките по стотиците маркови магазинчета, съобразявайки се със следобедната почивка. Барселона е рай и за плажуващите, като освен препълнения централен плаж ви предлага и такива места като безкрайната плажна ивица в пленяващия си квартал Castelldefels. Там може да снимате и запазите в сърцето си залеза над Средиземно море и да си пожелаете отново да видите Барса и нейната космополитна красота.
автор: Петя Гайдарова
снимки: Петя Гайдарова

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!