Без обединението на Европа нямаше да има германско обединение

Без обединението на Европа нямаше да има германско обединение

Председателят на ЕП Давид Сасоли и председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле отбелязаха падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

 Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отдаде почит на смелите европейци, които „мирно, без насилие, само чрез силата на собствената си воля успяха да преодолеят игото, под което страдаха десетилетия“.

Същевременно той предупреди, че „за съжаление, европейската демокрация, ценностите и принципите, на които се основава тя, не са необратими. Необходима е ангажираността и решителността на всички нас, за да ги защитим.“ „Като свидетел на тези невероятни дни в Берлин не мога да не гледам с голямо безпокойство на връщането в Европа на призраците, които мислихме, че са умрели и са били заровени под тежестта на историята“, добави той, като осъди появата на антисемитизъм и припомни жертвите от терористичните атаки в Париж преди четири години.

Председателят на германския парламент Волфганг Шойбле заяви: „Без обединението на Европа, без желанието на европейците на Изток и на Запад да растат заедно, нямаше да има германско обединение“. Германците няма „никога да забравят“ полученото доверие, което позволи обединението, „въпреки раните, оставени на континента от Втората световна война, която Германия започна “, каза Шойбле.

Той също предупреди, че европейските ценности и свободи не се разпространяват без съпротивление и добави: „Основаният на правила международен ред е под натиск - истините вече не важат и националният егоизъм преобладава. Въпреки това най-неотложните въпроси - прехранването на света, миграцията, климатичните изменения и сигурността - могат да бъдат разрешени само в глобален мащаб…Трябва да преодолеем малодушието, егоизма и страха“.

Тържественото заседание приключи със серия от изказвания от името на политическите групи и представители от Комисията и Съвета.

Пресслужба  на Европейски парламент в България

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре