Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 14 Ноември 2019

Без обединението на Европа нямаше да има германско обединение

Публикувана от
Без обединението на Европа нямаше да има германско обединение
   

Председателят на ЕП Давид Сасоли и председателят на германския Бундестаг Волфганг Шойбле отбелязаха падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г.

 Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли отдаде почит на смелите европейци, които „мирно, без насилие, само чрез силата на собствената си воля успяха да преодолеят игото, под което страдаха десетилетия“.

Същевременно той предупреди, че „за съжаление, европейската демокрация, ценностите и принципите, на които се основава тя, не са необратими. Необходима е ангажираността и решителността на всички нас, за да ги защитим.“ „Като свидетел на тези невероятни дни в Берлин не мога да не гледам с голямо безпокойство на връщането в Европа на призраците, които мислихме, че са умрели и са били заровени под тежестта на историята“, добави той, като осъди появата на антисемитизъм и припомни жертвите от терористичните атаки в Париж преди четири години.

Председателят на германския парламент Волфганг Шойбле заяви: „Без обединението на Европа, без желанието на европейците на Изток и на Запад да растат заедно, нямаше да има германско обединение“. Германците няма „никога да забравят“ полученото доверие, което позволи обединението, „въпреки раните, оставени на континента от Втората световна война, която Германия започна “, каза Шойбле.

Той също предупреди, че европейските ценности и свободи не се разпространяват без съпротивление и добави: „Основаният на правила международен ред е под натиск - истините вече не важат и националният егоизъм преобладава. Въпреки това най-неотложните въпроси - прехранването на света, миграцията, климатичните изменения и сигурността - могат да бъдат разрешени само в глобален мащаб…Трябва да преодолеем малодушието, егоизма и страха“.

Тържественото заседание приключи със серия от изказвания от името на политическите групи и представители от Комисията и Съвета.

Пресслужба  на Европейски парламент в България

Прочетена 2160 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!