Бежанци: евродепутатите призовават за хуманитарна реакция и пълно преразглеждане на правилата за даване на убежище

Бежанци: евродепутатите призовават за хуманитарна реакция и пълно преразглеждане на правилата за даване на убежище

Новата схема за предислоциране на бежанци от Гърция и Италия в други страни от ЕС, диалогът с Турция и сътрудничеството за пресичане и управление на миграционните потоци, както и бюджетни мерки в отговор на безпрецедентната бежанска криза бяха сред темите, засегнати по време на дебата на 6 октомври т.г. с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Членовете на ЕП изразиха съжаление относно явната липса на амбиция от страна на Европейския съвет да се справи с най-сериозната бежанска криза от Втората световна война насам.. Някои призоваха за реформа на Дъблинските правила, които определят коя страна трябва да приеме молбите за убежище, отваряне на канали за законна миграция и борба с престъпните мрежи за трафик на хора. Други въпроси включваха и мерки като засилване на контрола по външните граници на ЕС и идентификацията, регистрацията и взимането на отпечатъци от пръстите на мигрантите в „горещи точки“.

Хуманитарното положение на бежанците в ЕС и съседните страни беше темата на отделен дебат с първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и министъра за отношения с Европейския парламент по време на люксембургското председателство на Съвета Никола Шмит.

„Сега е трудният период. Можем да очакваме засилване на потоците бежанци преди зимата да дойде изцяло. Сега е също и времето за вземане на трудни решения, за да може „горещите точки“ да са напълно готови и да бъде отпуснат бюджет за същите мерки на ЕС, които бяха одобрени от Съвета“. Това каза председателят на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешна сигурност на ЕП, който отговаря за миграцията и правото на убежище, Клод Морайс (С&Д, Великобритания).

Темата за миграцията ще бъде силно засегната и по време на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври, както и на следващата Европейска среща на върха на 15 и 16 октомври.

„Европа Директно“ – Смолян, по информация на ЕП – Българска пресслужба

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре