Безплатни фиданки ще раздава Държавно горско стопанство – Смилян за Седмицата на гората

.
Безплатни фиданки ще раздава Държавно горско стопанство (ДГС) – Смилян за Седмицата на гората, съобщи директорът на стопанството инж. Анатолий Елев. Безвъзмездно ще бъдат давани птиче грозде и обикновен смърч, които се отглеждат в разсадника на стопанството. „Имаме достатъчно количество от фиданките и няма да остане желаещ без дръвче. Физическо лице може да получи до 10 фиданки безвъзмездно, а фирмите – до 100“, обясни инж. Елев.

Раздаването на дръвчетата ще бъде на 2 април на локалното платно пред Областна администрация - Смолян.  

С десетки инициативи Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) - Смолян, и териториалните поделения се включват в отбелязването на Седмицата на гората, съобщиха предприятието. Предстои да бъдат залесени 6 дка в местността Омана край Доспат, както и други по-малки участъци на територията на държавните горски стопанства. Обявен е конкурс за къс разказ и стихотворение на тема "Гората е живот и споделена отговорност", ще се проведе пленер по рисуване на открито „Красотата на моя роден край“ с участието на деца от Обединен детски комплекс в Ардино. Учениците от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Смилян ще се включат в състезание по залесяване. Предвидени са турнири по тенис на маса, уроци по горска педагогика, както и почистване на пространства.   

На 5 април, в Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян, ще бъдат връчени наградите Лесовъд на годината за 2023 и за цялостен лесовъдски принос.

 

Източник: БТА

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре