БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА БОЛНИЧНИ - ВЕЧЕ И ПО ИНТЕРНЕТ

БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ ЗА БОЛНИЧНИ - ВЕЧЕ И ПО ИНТЕРНЕТ

От тази седмица всички български граждани могат да поучат безплатна и проверена юридическа консултация за своите права по болнични листове и отпуск поради болничен. Възможността дава www.mywork.bg - най-новата българска платформа за отговори на въпроси, свързани с правата на работното място.

Само за три седмици след старта, в mywork.bg над 800 души се възползваха от автоматизирана правна консултация - безплатна алтернатива на скъпите юридически консултации. В платформата гражданите намират решения на най-често срещаните проблеми на работещите, които на този етап по данни на платформата за въпросите на потребителите са следните: 27% от потребителите се интересуват от въпроси, свързани с „Уволнение и/или напускане на работа“. 17 % от „Работа по време на COVID-19“, 15% от  „Обезщетения за безработица“, 14% от „Бременност и майчинство“ и 11%  от „Пенсиониране“. Останалите 16% от запитванията в платформата са били по други въпроси.

От тази седмица гражданите могат да намират в платформата и отговори на въпросите, свързани с болничните и ползването на отпуска по болничен в следните категории:

1.         Как се заплащат болничните дни

2.         От коя дата се издава болничния лист

3.         За какъв срок може да получите болничен лист

4.         Кога се уведомява работодателят

5.         Може ли болният да откаже болничен лист

6.         Болничен лист за минало време

7.         Срок за представяне пред НОИ от работодателя

8.         Ако имаме нова банкова сметка и др. промени

9.         Какво се случва, ако болничният не бъде представен в срок

10.       Достъп до електронния регистър на болничните листове

Дигитално и интерактивно, www.mywork.bg  разчита изцяло  на новите технологии, за да даде безплатен отговор на най-търсените въпроси от работещите при това на разбираем език за по малко от 1 минута.

Платформата е създадена от д-р Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ и дългогодишен експерт по трудово право.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре