Безплатни скринингови изследвания за рак на дебелото черво в област Смолян

.

Четири медицински лаборатории в областта участват в Националната скринингова кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“, организирана от Фондация „Лъчезар Цоцорков“ в партньорство с МЗ и РЗИ – Смолян. Това са лабораториите „Нолекс“ в Смолян, Доспат и Чепеларе, и „Клинилаб“ в Златоград.

В кампанията, продължаваща до края на месец юни, всички жени и мъже на възраст 50 – 74 години могат да направят безплатен тест за окултни (скрити) кръвоизливи в изпражненията. Пробата се взима в домашни условия и се предоставя за изследване в същия ден. Безплатни контейнери за фекалния материал желаещите могат да намерят в избраната лаборатория или при личния си лекар, за Смолян – и в новооткритата аптека на бул. „България“. Към контейнера има регистрационна бланка за лабораторията и информационна брошура.

Препоръчително е за три дни преди даването на пробата да се спазва „бяла диета“. Тя изисква да се изключат от менюто всички храни с червен цвят или съдържащи хемоглобин (месо, риба, цвекло, домати, червен пипер и др.) и да се консумират продукти като бял хляб, ориз, картофи, мляко и млечни изделия.

Тестът се използва за ранно откриване на изменения при здрави хора без  оплаквания, преди те да са се превърнали в злокачествено образувание. Установяването на скрита кръв в изпражненията е един от симптомите за наличието на проблем, но не е достатъчно за поставянето на диагноза. По преценка на лекар се назначават допълнителни изследвания като колоноскопия и скенер.

Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт от злокачествено заболяване в България. Възможно най-ранното му откриване е ключово за успешното лечение!

Допълнителна информация за кампанията и профилактиката на заболяването можете да намерите на сайта https://testvai.bg/ и безплатен национален номер 0800 202 80. Повече за предотвратяване на рисковите фактори за ракови заболявания прочетете в онлайн брошурата на РЗИ – Смолян на следния линк: https://www.rzi-smolyan.com/LICHEN%20RISK.pdf

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗИ – СМОЛЯН
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре