Menu
Събота, 04 Май 2013 10:11

Благодатният огън от Йерусалим ще гори в Смолянските храмове

Написана от
Благодатният огън от Йерусалим ще гори в Смолянските храмове снимка: Смолян днес!
Архимандрит Висарион ще донесе божествения  пламък на Велика събота и ще го раздаде на свещениците от духовната околия

И тази година Благодатният огън, който слиза от небето на Възкресение  Христово в Йерусалим, ще гори във всички храмове на Смолянска духовна околия. От нетварната светлина ще запалят свещичките си всички православни християни на Великден.
Пловдивският митрополит Николай ще донесе благодатния огън за българските православни християни. В навечерието на Възкресение Христово – вечерта около 19.00 часа на Велика събота, самолетът от Йерусалим ще кацне на Пловдивското летище. Владиката ще донесе невеществения огън, духовници и миряни, дошли на аерогарата, ще могат да запалят свещите и кандилата си, съобщиха от Пловдивската митрополия.
Вземайки частица от божествения пламък, донесен от Божи гроб в Ерусалим, Архимандрит Висарион ще отпътува за Смолян. Духовният водач на Родопите  ще спре в Хвойна, Чепеларе и  в Пампорово, където ще предаде огъня на свещениците от Хвойна, Чепеларе, Девин, Момчиловци и Широка лъка. Планирано е това да стане около 22.00 часа на Велика събота. След това архимандритът ще пристигне в Смолян, където пред храм „Св. Висарион Смоленски”  ще даде от божествения огън на свещениците от Смолян, а оттам те ще го разнесат в храмовете. На Възкресение Христово от благодатната светлина ще запалят всички миряни в църквите на духовната околия.
В продължение на близо 2000 години Бог по своята милост изпраща именно този Благодатен огън, който е едно велико чудо и проява на Божията милост и любов към всички нас човеците, който слиза на този ден, за да бъде раздаден на всички вярващи, събрани там, за да посрещнат Възкресение Христово.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!