Menu
Неделя, 11 Ноември 2018 15:50

Близо 400 хил. кубика дърва за огрев са добити на територията на ЮЦДП-Смолян

Публикувана от Прочетена 1313 пъти
Общо 388 хил. куб. метра дърва за огрев са добити на територията на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян, информират от ЮЦДП. Исканията на населението за дървесина за огрев са изпълнени, като в сравнение с миналия отоплителен сезон са добити 50 хил. кубика повече.
 
Преобладаващата част от дървата за отопление са по тарифите "на корен", при които домакинствата сами извършват дърводобива. Над 200 хил. кубика иглолистна и 47 хил. куб. м широколистна дървесина са добити по тази процедура. Голяма част от тези количества са от санитарни и принудителни сечи в засегнати от природни бедствия и дървесен корояд гори, при които предвидената такса "на корен" е намалена на 1 лв./куб. м. Добитите от ЮЦДП количества са 6 хил. кубика иглолистна и 129 хил. куб. м широколистна дървесина за огрев. Цените, при които предприятието продава дървата за огрев от своите складове, са 18-20 лв. за кубик иглолистни и 40-42 лв. - за широколистни.
 
ЮЦДП приключи отдаването на обекти за принудителни и санитарни сечи в горите, пострадали от бедствия и вредители, уточняват от предприятието. Предстои да продължи прокарването на временни горски пътища до недостъпните обекти, в които все още има повалена или съхнеща дървесина, предаде БТА.
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!