Menu
Вторник, 26 Март 2019 07:21

Близо 50 човека от Свиленград посетиха Родопската Шипка в събота

Публикувана от Прочетена 519 пъти

Близо 50 човека от Свиленград посетиха паметника на връх Средногорец, известен още като Родопската Шипка в събота. Екскурзиантите бяха посрещнати от председателя на читалище „Отец Паисий“ в с. Полковник Серафимово Съби Кайджиев. Той припомни, че след Руско-турската освободителна война през 1877 – 1878 година и Берлинския конгрес, Родопския край остава в пределите на Османската империя, границата с родна България била на Рожен. Разказа им за епичните боеве през октомври 1912 година, донесли дълго жадуваната свобода за родопчани и техния роден край. С огромна гордост и преклонение пред необятния героизъм, Съби Кайджиев припомни думите на полк. Владимир Серафимов, с които се противопоставя на командването за отстъпление:

„Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител“. Гостите от Свиленград научиха, че всяка година, на 21 октомври, смолянчани се събират на този паметен връх, за да засвидетелстват преклонението и благодарността си към загиналите за Освобождението на Родопите. „Екскурзиантите от Свиленград останаха очаровани и възхитени от героичното минало на нашия родопски край. Някои от тях знаеха историята и разказваха заедно с мен. Тръгвайки си от връх Средногорец, от Смолян, те отнесоха със себе си частица от героизма и родолюбието на родопчани, от нашата вдъхновяваща история, която трябва да помним и тачим. Освен това обещаха, че ще препоръчат на всичките си близки и приятели да посетят това велико място и да усетят величествената атмосфера тук“, каза Съби Кайджиев.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!