Близо тон ябълки доставят за проблемната мечка край Арда

Снимката е илюстративна
Близо тон ябълки ще бъдат осигурени за проблемната мечка край с.Арда, която предизвика паника сред местните жители след поредица от нападения, информират от Южноцентралното държавно предприятие /ЮЦДП/ в Смолян. Плодовете ще бъдат разпръснати в различни местности в околностите на Арда и Могилица, за да се осигури храна за стръвницата, така че да се държи далече от населените места. От ЮЦДП очакват тази седмица отговор на искането за отстрел на агресивния хищник.

Поредицата от нападения в обори в Арда са от същата мечка, която през септември е уловена в капан и принудително транспортирана до друг район в Родопите заедно с едно от нейните две малки мечета, уточняват от ЮЦДП. При улавянето второто мече успяло да избяга. Водена от майчиния инстинкт, възрастната мечка се върнала десет дни по-късно в същия район и намерила второто малко. По кадри от заложените фотокапани е установено, че тя отново се движи с двете мечета.
 
Мечешкото трио стресна през почивните дни и група туристи край Могилица, които потърсиха помощ на тел. 112. Горски експерти от ЮЦДП обясняват, че майката-мечка е толкова агресивна, защото при улавянето й преди месец е счупила зъбите си в опит да разкъса примката.

Двете мечета вече не са толкова малки и са във възраст, когато могат да бъдат отделени от майката. Това обясняват от горското предприятие относно очакваното разрешение за отстрел на мечката.
Популацията от мечки в околностите на селата от горното поречие на Арда е наистина повишена, според директора на ЮЦДП инж. Здравко Бакалов, предаде БТА.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре