Неделя, 04 Юли 2010 15:29

Бодгая - будистки център в Индия

Публикувана от
Бодгая
Бодгая Бодгая Снимки Екатерина Патьова
Бодгая е свято място за будистите, намиращо се в областта Гая, щата Бихар, Индия. Бодгая е най-известна като мястото, където преди 26 века принц Сидхарта Гаутама получава просветление след 3 дни и 3 нощи дълбока медитация, седнал под едно смокиново дърво и се превръща в Буда (Просветленият). Денят на просветлението се нарича Буда Пурнима, а смокиновото дърво се нарича бодхи-дърво или дървото на просветлението.
bodhgaya_018 bodhgaya_017
За будистите Бодгая е най-важното от четирите основни поклоннически места, другите три са: Лумбини в Непал – рожденото място на Буда; Сарнат в Индия – мястото, където Буда основава своята монашеска общност (Сангха) и за пръв път преподава своето учение за Пътят и Истината (Дхарма);  Кушинагар в Индия – мястото, където Буда напуска земното си тяло и доброволно приема своята последна нирвана (Паранирвана). Последните думи на Буда били „Всички неща са преходни. Стремете се усърдно към своето освобождаване.”
bodhgaya_025 bodhgaya_003
На мястото, където Буда достига нирвана, се намира прекрасният храм – Махабодхи.
Според преданията 250 години след просветлението на Буда, император Ашока посещава Бодгая и издига първоначалния храм Махабодхи. Настоящият храм датира от 5-6 век и е сред най-ранните будистки храмове, построени изцяло от тухли в Индия и запазен от късния период на династията Гупта. С упадъка на будизма, в следствие на мюсюлманските нашествия в Индия през 12 век, храмът бива изоставен и забравен. Реставрацията на Махабодхи започва през 1880 г. и е възложена на сър Александър Кънингъм от тогавашното британско правителство на Индия.
bodhgaya_006 bodhgaya_027
От 1953 г. до днес Бодгая се е развила като международен будистки център и място за поклонничество. Будистки общности от цял свят (Шри Ланка, Тайланд, Тибет, Бутан, Непал, Япония и др.) са изградили множество манастири и храмове в непосредствена близост до храмът Махабодхи. Хиляди будистки монаси и туристи идват целогодишно за да се потопят в атмосферата на мястото, за да се молят, медитират и учат и за да се докоснат до духа и усетят светлината на Буда – Просветленият.

 

още снимки от Бодгая вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!