Богослужението ”Последование на Жениха” бе отслужено в късната вечер на Цветница, в храм „Св. вмчца Неделя”-кв. Райково

. . . . . Богослужението ”Последование на Жениха” бе отслужено в късната вечер на Цветница, в храм „Св. вмчца Неделя”-кв. Райково

През първите три дена от Страстната седмица в православните храмове се отслужва т.нар. Последование на Жениха. Четенето започва в късната вечер на Цветница и съответно се служи на Велики понеделник и Велики вторник.В първата вечер покайното богослужение „Последование на Жениха”отслужи Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, в храм „Св. вмчца Неделя”- кв. Райково. Заедно с него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество и енорийски свещеник на храма,свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев, протойерей Иван Марински и отец Васил Маджаров.

Последованието се нарича така, защото първото песнопение започва с думите  „ Ето, Женихът идва в полунощ и е блажен онзи слуга, когото Той намери да будува, а недостоен пък е онзи, когото Той намери да дреме”...В песнопението се казва, че Женихът, т.е. Христос очаква да намери душите ни будни и готови за Него, за да бъдат въведени в Царството.Онези, които са обхванати от сън и униние, /които не полагат грижи за спасението/ , ще бъдат предадени на духовна смърт и оставени извън Царството.Последованието е посветено  на притчата за десетте девици, в която образно Христос е представен като очаквания Жених.

И тази вечер, вярващи се събраха в храма, за да съучастват в съборната молитва към Бога, да подсилят духовната си бдителност, „защото никой не знае деня и часа, в който Син човечески ще дойде.” Покайните  песнопения  изпълниха  църковни певци, духовници и хористи.С траурна тържественост бе изнесена от светия олтар иконата Страстите Христови. Пред Честния образ на Жениха трикратно се поклониха първо владиката и свещениците, а след тях и миряните.

В края на  службата викарният епископ  произнесе пастирска проповед: „ В този ден от Страстната седмица възпоменаваме Йосиф Прекрасни и изсъхналата смоковница, понеже са свързани със страданията на Господ Иисус Христос, подчерта той. И поясни, че старозаветният Йосиф се приема като предобраз на страдащия Христос, а изсъхването на безплодната смоковница е станало на днешния ден, когато започват изкупителните страдания на нашия Спасител. Архиереят предаде най-важните моменти от живота на Йосиф и още един път акцентира върху „целомъдрието и духовната  му красота, който е предобраз на Христос, продаден за 30 сребърника, хвърлен в тъмница, положен в гроб и на третия ден възкръсна, като победи смъртта.”

А според притчата  за смоковницата, Иисус я проклел, „за да ни даде поука, че такава ще е участта на всеки, който не пренася плод и жертва  на греховете си пред Спасителя Христа.”

В края на последованието владиката благослови  християните, които се отправиха към домовете си, съпреживявайки в тъга последните дни от земния живот на Господ Иисус Христос..

Сийка КЕТЕВА

 

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре