Menu
Събота, 16 Март 2019 04:14

Болницата в Мадан получи рентген дарение от турски общини

Публикувана от Прочетена 1112 пъти
След като болницата в Мадан получи дарение в размер на 1 млн. долара от американският бизнесмен с родопски корени Шефкет Чападжиев,  МБАЛ „Проф. Д-р К.Чилов“, се сдоби с дигитален рентгенов апарат от последно поколение.
 
Новата апаратура за болницата в миньорския град е на стойност 74 000 долара и е дарение от побратимените общини  от Република Турция - Пендик и Зейтин Бурну, със съдействието на Съюза на турските общини.

От новата придобивка ще могат да се възползват близо 50 000 души, жители на община Мадан и съседните до нея. Тя вече функционира в отделението за Образна диагностика и е факт, благодарение на инициатива на кмета на община Мадан Фахри Молайсенов, който работи за реализирането й от преди пет години.
 
На откриването на новата апаратура днес в Мадан присъстваха Генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсейин Ергани, главния секретар на Съюза на турските общини Д-р Фахри Солак, заместник-кмета на община Пендик Сами Дивлели, Ерхан Караташ – общински съветник, депутатът Хайри Садъков, зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, председателят на ОбС в Мадан – Бехчет Сираков, общински съветници и други. 
 
„Благодаря, че откликнахте на нашия призив, с което отново  доказахте, че носите големи сърца и сте съпричастни към нашата цел – Мадан да притежава  най-добрата общинска болница в региона“, обърна се към дарителите кметът на Мадан Фахри Молайсенов
 
Той припомни на всички, че са положени  неимоверни усилия от него и екипа му, относно подкрепата на  общинската болница – от предотвратяване на затварянето й, през търсене и привличане на специалисти, през постоянните усилия лечебното заведение да придобива европейски вид за лечение на пациентите.
 
„Благодарение на два проекта, които изпълнихме по норвежки програми,  лечебното заведение е с  подменена покривна конструкция, изолация на всички фасадни стени, а дървената амортизирана дограма е сменена с нова  ПВЦ. Изградена е нова ел. инсталация и канализация, осигурен е необходимия микроклимат, чрез ОВК  - отопление, вентилация, климатизация”, добави Молайсенов
 
Кметът на Мадан припомни, че със средства от общинския бюджет те са успели и да ремонтират и обновия операционня блок, родилен сектор и детско отделение,в което скучните стаи в момента са изпъстрени в различни цветове за уют на най-малките пациенти, като за тях обособихме и детски кът.
 
„Само преди броени дни получихме и огромен жест от нашия съгражданин Шефкет Чападжиев, който преведе голяма сума за закупуване на необходимо оборудване за качествено лечение на хората.
 
А, днес с радост откриваме поредния огромен жест, който ще допринесе както за улесняване на работата на персонала, така за и по-добра диагностика на пациентите“, каза още кметът на Мадан.
 
Молайсенов сподели още, че имената на дарителите от Република Турция, са овековечени на специално направено табло на благодарността, тъй като според него, а доброто трябва да се знае и да се помни.
 
„Рентгеновият апарат е дигитален, последна дума на техниката. Този апарат извършва едно изследване за 5 минути, докато старият рентгенов апарат преди това заедно с промивката го правеше за един час.

Сами разбирате, какво постижение е това за нас. Този дарен апарат е основно средство в Отделението за образна диагностика. Това е апарат, с който най-много се работи в отделението. С новия и стария апарат дават възможност за около 600 изследвания за месец, а за година – 7200“,коментира директорът на  болницата каза д-р Стефан Хаджиев.
 
С приветствие към присъстващите се обърна и д-р Фахри Солак.
 
 „Съюзът ни е международен. Създаден е преди 15 години, с цел да развива сътрудничеството между общините. И чрез него се развиват много проекти и програми, които са насочени за задоволяване на нуждите на общините и в съседните страни. 

В човешкия живот най-важно място заема здравето. Пожелавам този апарат да допринесе за приятелството между нашите страни и общини и да служи години наред на здравето на местното население“, коментира д-р Солак.
 
Задоволство от случващото се изрази и Генералният консул на Република Турция, Хюсеин Ергани.
 
„Ние имаме много специално сътрудничество, с болницата в Мадан. Преди години Турция участваше в ремонта на вашата болница. И днес, пренасяйки на по-високо ниво това сътрудничество, сме на церемонията на дарението на този рентгенов апарат, който ще служи на нуждите на Мадан и на българския народ“, отбеляза Ергани.
 
Зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров, също приветства присъстващите и изрази задоволство от дарението, като подчерта, че в близко бъдеще ще има и други поводи за радост.
 
„До месец, болницата в Мадан ще получи и високо проходима линейка, която е по проект, като предстои и изграждането на нов Спешен център, който ще бъде напълно оборудван“, добави Петров.
 
Д-р Стефан Хаджиев връчи благодарствени писма  за дарението на гостите, които са подписани от него и кметът на община Мадан. След официалната церемония, заместник-кмета на община Пендик Сами Дивлели  не скри, че е много щастлив от присъствието си в Мадан и добрия повод за него.
 

„Регионът, ние добре познат, от дълго време поддържаме добри отношения. Вече има традиция в нашата връзка, като сме имали и обмен на културни програми на различни състави от двете страни.

Днес сме тук по този повод - дарението на апаратурата, но в бъдеще ще имаме и инициативи в други области. Щастлив съм, че мога да предам поздравите от ръководството на община Пендик, към населението на Мадан“, коментира Сами Дивлели.
 
Източник: dariknews.bg
 
Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!