„БСП – лява България“ обжалва пред ЦИК решение на Районната избирателна комисия в Смолян

„БСП – лява България“ обжалва пред ЦИК решение на Районната избирателна комисия в Смолян
Коалиция „БСП – лява България“ обжалва пред ЦИК решението на РИК в Смолян да не предприема мерки срещу кандидат-депутат от ГЕРБ, който участва активно в предизборната кампания и едновременно изпълнява задълженията си като заместник-кмет на Смолян, като има пълен достъп до служебните ресурси.
С  жалба вх. № 131 от 27.09.2014 г. „БСП – лява България“ сезира РИК Смолян за извършени нарушения на Изборния кодекс  от страна на кандидат-депутата  от листата на ПП „ГЕРБ“ Марин  Ташев Захариев, изразяващи се в участие в официално представяне на смолянските деца, участващи в „Спешъл Олимпикс“, организирано от Ресурсния център,  в качеството му на заместник кмет на Община Смолян. В тази жалба  е посочено, че като кандидат за народен представител, неговият свободен достъп до община Смолян и изпълняването на задълженията като заместник кмет e в нарушение на Изборния кодекс и може да попречи на нормалния изборен процес .
С Решение № 56-22НС от 28.09.2014 г. РИК остави без уважение жалбата, позовавайки се на чл. 161 ал. 1 от ИК, според която задължителният отпуск по време на кампанията се отнася само за държавните служители, а заместник-кметът не е такъв и е назначен на трудов договор.
В сегашната си жалба до ЦИК, „БСП – лява България“ изтъква обстоятелството, че нормата на чл. 161, ал. 1 от ИК е възпроизведен текстът на чл. 65, ал.2 от Конституцията, а по този член е налице тълкувателно решение на Конституционния съд от 6 ноември 1997 г. Тогава КС е приел, че чл. 65, ал. 2 от Конституцията визира всички лица, които осъществяват функциите на държавата. Когато кандидатът за народен представител заема такава държавна служба, той трябва да прекъсне изпълнението й и трябва да не изпълнява  дейността си в тази служба, без да се прекратява трудовият му договор.
Смисълът на решението на Конституционния съд и смисълът на обжалването пред ЦИК на решението на РИК в Смолян е да се осигури равенство на кандидатите за народни представители в избирателната кампания.
 
БСП - Област Смолян
Пресцентър
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре