Сряда, 23 Октомври 2019

“БСП за България” със сигнал до Прокуратурата и ЦИК за съмнения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините

Публикувана от
“БСП за България” със сигнал до Прокуратурата и ЦИК за съмнения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините
   

ЧРЕЗ

ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

ГР. СМОЛЯН

ДО

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

ГР. СОФИЯ

КОПИЕ

ДО

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА

ГР. СМОЛЯН

С И Г Н А Л

ОТ РАБИЕ ЛЮТВИЕВА КЬОСЕВА, УПЪЛНОМОЩЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА КОАЛИЦИЯ „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“

Уважаеми дами и господа,

В общински съвет на БСП гр. Смолян постъпи сигнал от член на ОИК гр. Смолян, че са налице съмнения за нерегламентирано отваряне на помещението за съхранение на бюлетините, отпечатани и доставени в община Смолян за провеждане на местните избори, насрочени за 27.10.2019г.

Бюлетините за провеждане на изборите са изпратените от печатницата на БНБ и са приети и поставени в определеното за това помещение на 19.10.2019г. Същото е било затворено и запечатано по реда определен в РЕШЕНИЕ № 993-МИ София от  07.09.2019г. Съгласно т. 22 от това решение: „От получаването на бюлетините от областна администрация до предаването им на секционните избирателни комисии отговорност за съхранението на бюлетините носи кметът на общината“,  а съгласно  т. 19 от това решение: „Общинските избирателни комисии контролират транспортирането, съхранението и разпределението на бюлетините по секции“.

На 22.10.2019г. член на ОИК- Смолян е повикан за повторно запечатване на помещението, при което установява, че липсват предходно поставените хартиените ленти. В ОИК – Смолян не са постъпвали съобщения или искания от Кмета на община Смолян или разследващи органи за отваряне на това помещение и ОИК Смолян не е била уведомявана за възникнала необходимост от такова отваряне.

Липсата на лентите за запечатване на помещението повдига много съмнения и притеснения относно начина и сигурността на съхранение на бюлетините и въпроси свързани с лицата имащи достъп до тях. Доколкото ОИК е натоварена да осъществява контрол върху тези помещение и са налице данни именно за подобен неосъществен контрол, то компетентен да разгледа настоящия сигнал за нарушение на изборното законодателство е ЦИК – гр. София.

Достъпа до помещението за съхраняване на бюлетини е строго ограничен и евентуалното проникване на неоторизирани лица до него може да се свърже и с осъществяването на по сериозни закононарушения описани в Наказателния кодекс на РБ. Наред с това, ежедневно в централата на БСП в гр. Смолян постъпват сигнали за „покупка“ на гласове за предстоящите избори. Последните такива са за улиците „Евридика“ и „Снежанка“ в гр. Смолян. Компетентен орган  да вземе отношение по случай е прокуратурата на РБ, поради което настоящия сигнал е подаден с копие и до РП-Смолян.

Уважаеми дами и господа, моля да извършите проверка по така подадения сигнал и в случай, че установите закононарушения да предприемете съответните действия, в рамките на компетентностите дадени ви по закон.

Приложение: Пълномощно от ПНС -231/10.09.2019

Гр. Смолян:                                                      

С Уважение:/П/

(Рабие Кьосева)

Пресцентър на БСП Смолян
 
 
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
Прочетена 681 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!